maandag 20 januari 2020

Good governance; wat en waarom?




Als je al langere tijd in een zakelijke omgeving werkt, is de term ‘Good Governance’ je waarschijnlijk al weleens ter ore gekomen. Als je echter wat dieper in de materie duikt is al snel duidelijk dat die zich niet zo eenvoudig laat vangen. Dat is ook exact de reden dat organisaties genoodzaakt zijn om expertise in te roepen rondom dit onderwerp.

In het blog van vandaag daarom aandacht voor Good Governance; wat het is, wat er bij hoort en waarom het zo’n belangrijk onderdeel aan het worden is voor veel bedrijven.


Good Governance; de basis
De Engelse term ‘governance’ verwijst vertaald eigenlijk naar ‘besturen’ (en dan met name op langere termijn). Logische verlenging daarvan is dus dat Good Governance gaat over een goed zakelijk bestuur (op de lange termijn).
Wat een goed bestuur is, verschilt voor elk bedrijf, simpelweg omdat bedrijfsgrootte, activiteiten/producten en doelstelling niet voor elke organisatie hetzelfde zijn.
Natuurlijk is ‘goed bestuur’ een enigszins subjectieve term; welke aspecten goed bestuur maken voor je bedrijf wordt door ieder zelf bepaald.

Wat wel belangrijk is te melden is dat het hier niet om primaire zaken gaat zoals het verkopen van je product of dienst en de omzet die je draait. Het is veel meer een zaak van ‘waarden’ en visie.


Waarom is het ‘plotseling’ zo’n big deal?
Eigenlijk is plotseling niet echt waar; de groeiende behoefte aan Good Governance en de waarde die mensen binnen en buiten de organisatie daaraan hechten is al jarenlang gaande. Maar door de invoering van marktwerking in de publieke sector en vooral een groeiende behoefte aan transparantie in bestuur, is het actueler dan ooit.

Inwoners van Nederland zijn dan ook alerter en mondiger dan voorheen, zeker nu informatie breder beschikbaar is en we met een steeds kritischer blik kijken naar semipublieke organisaties, zoals woningcorporaties of onderwijs- en zorginstellingen.


Wat zijn voorbeelden van Good Governance?
Zoals eerder genoemd denk je hierbij niet aan de primaire uitgangspunten, maar aan waarden, normen, overtuiging en visie om tot de basisdoelstellingen te komen. Dat kan erg divers zijn. Zaken als diversiteit binnen de organisatie, maar ook duurzaamheid (actueel!), innovatie, talentontwikkeling, menselijke relatie.

Wat je dus ook merkt is dat het niet allemaal zakelijke, harde en daarmee meetbare zaken zijn. Juist ‘zachte’ aspecten zien we toenemend terug in Governance.


Hoe werk ik aan Good Governance voor mijn eigen bedrijf?
Het lijkt misschien een kwestie van ‘om de tafel gaan’ met bijvoorbeeld de leden van je Raad van Bestuur of Raad van Commissarissen en dat is ook een goede stap. Maar besef dat er een veelheid aan invalshoeken en belangen om de hoek komen. Daarnaast brengt de introductie van Good Governance mogelijk juridische vraagstukken met zich mee, omdat statuten of reglementen moeten worden aangepast, commerciĆ«le structuren moeten worden herzien of er fiscale aandachtspunten van toepassing worden.

Schakel dus een expert in die exact weet en met gericht oog en advies kan begeleiden.
Bij Huijbregts Notarissen & Adviseurs hebben we alle kennis in huis om je te voorzien van een goed, passend advies.

Actueel voor je bedrijf?
Vraag om meer informatie of vraag bijvoorbeeld een offerte aan





vrijdag 3 januari 2020

Niet verhuizen, dan maar verbouwen. Dit zijn de valkuilen:




Nu steeds meer mensen hun verhuisplannen in de kast zetten vanwege het lage aanbod binnen hun wensmarkt, lijkt verbouwen vooral bij veel gezinnen weer te groeien in populariteit. Investeren in je huidige woning zodat je daar met een gerust hart nog enige tijd kan blijven.

Voor veel mensen een goede zet, maar wel een die blijkt bomvol risico’s te zitten. Want hoeveel weet je zelf van verbouwen, wie schakel je in, en hoe begin je daar eigenlijk aan?
We zetten enkele valkuilen op een rij om verbouwstress te voorkomen.


1.      Beginnen zonder plan
Veel verbouwplannen beginnen met een dromerig idee op een weekendavond met een wijntje in de hand. Een prima start, want je huis blijft uiteindelijk jouw huis. Jouw wensen en woonvoorkeuren zijn leidend voor wat je wilt.
Maar WEET je wel echt wat je wilt? En als je dat weet.. weet je ook WAAROM en bovenal HOE je daar gaat komen?

Er zijn twee soorten “WAT” je wilt. Sommigen zijn pragmatisch van aard; er komt nog een kindje dus er is meer ruimte nodig, een eigen kamer, extra speelruimte of een andere keuken. Sommigen zijn meer dromerig van aard; je zag zo’n fantastisch ingerichte kamer, maar daar is jullie huis te klein voor. Of je hebt een idee opgedaan om een kamer echt ‘jouw’ domein te maken voor.. naja iets leuks, dat kan nog wel.

Op zich zijn beide uitgangspunten prima, als je nu maar bepaalt HOE je je doel gaat bereiken. Wat is er voor nodig, welke ruimtes van het huis zijn hierbij betrokken, welke handelingen moet je gaan verrichten.


2.      Onderschatten van het werk
Het voorbeeld hiervoor is een veel voorkomende; welke handelingen moet je nou eigenlijk allemaal gaan verrichten?
Waar het idee startte met een kleine herverdeling van de zolder, heb je ineens te maken met niet alleen de afscheiding (muur) waar een toegang in moet, maar ook schilderwerk, leidingen die dan ineens op een onlogische plek zitten en stopcontacten die je nodig hebt om daar iets te kunnen doen. En wat dacht je van de verwarming?



Een veelgemaakte fout is dat mensen niet doorzien hoeveel werk er eigenlijk bij komt kijken. Dat hoeft niet erg te zijn, maar deze ontdekkingen zijn vaak kostbaar, zeker als ze wat te laat komen, en er is geen rekening mee gehouden. Hierdoor moet soms iets over, of wordt iets veel omslachtiger en moelijker dan wanneer je het op voorhand had geweten.


3.      Geen duidelijk kostenplaatje
Opnieuw een mooi bruggetje. Natuurlijk zorgen verrassingen vaak voor een hoger kostenplaatje dan je had gedacht. Maar dat is wanneer je er vanuit gaat dat je ook echt een kostenplaatje hebt. Hoewel het erg logisch lijkt, blijkt dat veel mensen met een verbouwing zonder echt plan een grove schatting maken gebaseerd op.. eigenlijk niets… en met dat financiĆ«le plaatje in hun hoofd maar gewoon beginnen.
Dat is helemaal geen goed idee, omdat ook kleine verbouwingen op die manier erg uit de pas kunnen lopen.

Maak een gericht overzicht van wat er allemaal moet gebeuren, welke materialen je daarvoor nodig hebt en of er een vakman (ingehuurd) aan te pas moet komen of je zelf zaken kunt doen.
Vooral wanneer er specialisten in beeld komen, kan je kostenplaatje een aardige groei doormaken.


4.      Geen oog op de toekomst
Hoewel we erg voorstander zijn van ‘jouw-huis-is-jouw-huis’ weten we ook dat als je nu al overwoog ooit te gaan verhuizen, je die plannen waarschijnlijk niet zomaar voor altijd in de ijskast zet.
Veel verbouwingen zijn, wanneer ze goed zijn uitgevoerd en logisch zijn, van waarde voor je woning. Extra ruimte kan je verkoopprijs goed doen, bijvoorbeeld.

Toch zijn er ook keuzes die juist een averechtse werking hebben. Een erg bijzondere stilistische keuze die slechts weinig mensen mooi vinden, maar ook het opgeven van bijna je gehele achtertuin voor een uitbouw, is niet altijd een slimme zet. Toekomstige kopers kunnen afhaken op dergelijke zaken.


5.      Geen kennis van zaken
Alles bij elkaar genomen willen we je absoluut niet ontmoedigen om aan een verbouwing te beginnen, maar doe het goed!
Onderken wanneer je zelf weinig kennis van zaken hebt, en zorg dat je die erbij betrekt. Of dit nu een familielid is met ervaring of een professional die je het belangrijke specialistische werk laat doen, prima.
De grootste problemen bij verbouwingen (en daarmee dus ook de bijkomende kosten) ontstaan doordat er zonder goed te hebben nagedacht en zonder echt het werk te kunnen doen, toch aan verbouwing wordt begonnen.


Advies over verkopen, kopen of toch liever blijven zitten?