maandag 20 januari 2020

Good governance; wat en waarom?




Als je al langere tijd in een zakelijke omgeving werkt, is de term ‘Good Governance’ je waarschijnlijk al weleens ter ore gekomen. Als je echter wat dieper in de materie duikt is al snel duidelijk dat die zich niet zo eenvoudig laat vangen. Dat is ook exact de reden dat organisaties genoodzaakt zijn om expertise in te roepen rondom dit onderwerp.

In het blog van vandaag daarom aandacht voor Good Governance; wat het is, wat er bij hoort en waarom het zo’n belangrijk onderdeel aan het worden is voor veel bedrijven.


Good Governance; de basis
De Engelse term ‘governance’ verwijst vertaald eigenlijk naar ‘besturen’ (en dan met name op langere termijn). Logische verlenging daarvan is dus dat Good Governance gaat over een goed zakelijk bestuur (op de lange termijn).
Wat een goed bestuur is, verschilt voor elk bedrijf, simpelweg omdat bedrijfsgrootte, activiteiten/producten en doelstelling niet voor elke organisatie hetzelfde zijn.
Natuurlijk is ‘goed bestuur’ een enigszins subjectieve term; welke aspecten goed bestuur maken voor je bedrijf wordt door ieder zelf bepaald.

Wat wel belangrijk is te melden is dat het hier niet om primaire zaken gaat zoals het verkopen van je product of dienst en de omzet die je draait. Het is veel meer een zaak van ‘waarden’ en visie.


Waarom is het ‘plotseling’ zo’n big deal?
Eigenlijk is plotseling niet echt waar; de groeiende behoefte aan Good Governance en de waarde die mensen binnen en buiten de organisatie daaraan hechten is al jarenlang gaande. Maar door de invoering van marktwerking in de publieke sector en vooral een groeiende behoefte aan transparantie in bestuur, is het actueler dan ooit.

Inwoners van Nederland zijn dan ook alerter en mondiger dan voorheen, zeker nu informatie breder beschikbaar is en we met een steeds kritischer blik kijken naar semipublieke organisaties, zoals woningcorporaties of onderwijs- en zorginstellingen.


Wat zijn voorbeelden van Good Governance?
Zoals eerder genoemd denk je hierbij niet aan de primaire uitgangspunten, maar aan waarden, normen, overtuiging en visie om tot de basisdoelstellingen te komen. Dat kan erg divers zijn. Zaken als diversiteit binnen de organisatie, maar ook duurzaamheid (actueel!), innovatie, talentontwikkeling, menselijke relatie.

Wat je dus ook merkt is dat het niet allemaal zakelijke, harde en daarmee meetbare zaken zijn. Juist ‘zachte’ aspecten zien we toenemend terug in Governance.


Hoe werk ik aan Good Governance voor mijn eigen bedrijf?
Het lijkt misschien een kwestie van ‘om de tafel gaan’ met bijvoorbeeld de leden van je Raad van Bestuur of Raad van Commissarissen en dat is ook een goede stap. Maar besef dat er een veelheid aan invalshoeken en belangen om de hoek komen. Daarnaast brengt de introductie van Good Governance mogelijk juridische vraagstukken met zich mee, omdat statuten of reglementen moeten worden aangepast, commerciële structuren moeten worden herzien of er fiscale aandachtspunten van toepassing worden.

Schakel dus een expert in die exact weet en met gericht oog en advies kan begeleiden.
Bij Huijbregts Notarissen & Adviseurs hebben we alle kennis in huis om je te voorzien van een goed, passend advies.

Actueel voor je bedrijf?
Vraag om meer informatie of vraag bijvoorbeeld een offerte aan





Geen opmerkingen:

Een reactie posten