maandag 3 februari 2020

Een tweede huis? Dit is het moment!




Is de Postcodekanjer of Staatsloterij hoofdprijs aan je voorbij gegaan? Dan zal het nadenken over een tweede huis voor jou misschien (nog) niet hoog op je lijstje staan. Toch zijn er veel mensen die een aardig spaarcentje hebben opgebouwd en driftig zoeken naar manieren om daar wat leuks EN nuttigs mee te doen. En een tweede huis komt dan steeds vaker in de lijst van opties aan bod. En dat is niet voor niets. Aan de andere kant is het kopen van een huis in het buitenland ook weer niet altijd eenvoudig…

Waarom nu een tweede huis overwegen?
De huidige situatie waarin Nederland verkeert op financieel vlak, biedt diverse redenen die bijdragen aan deze ‘right timing’.
De hypotheekrentestand is laag, de spaarrentes zijn zeer laag en de aandelenbeurs kent het afgelopen jaar grillen.

Omdat mensen zoeken naar manieren om, vooral voor beleggingen, op een slimme manier hun geld tot nut te brengen, is een tweede woning in het buitenland groeiend populair.




Waar komen veel Nederlanders terecht?
Spanje is de afgelopen jaren met stip het meest populair om als Nederlander een tweede huis te hebben en Portugal verscheen daarin vorig jaar op de tweede plaats. Maar ook Frankrijk en Italiƫ en Oostenrijk scoren hoog. Met name Oostenrijk kent als tweede woning vooral een beleggingsperspectief; 90% van de Nederlanders die daar een tweede huis kopen, doen dat als belegging. Dat is vooral omdat huizenprijzen en waardeontwikkeling stabiel zijn in Oostenrijk EN een goed rendement vaak verzekerd is vanwege gunstige seizoenen (zomer en winter is hoogseizoen EN voor- en naseizoenen zijn lang).


Hoe moeilijk is het kopen van een woning in het buitenland?
Dat verschilt een beetje per land, omdat de regels niet overal hetzelfde zijn (en daarmee ook de risico’s). Er zijn wel een aantal belangrijke zaken om je zeker bewust van te zijn als je een aankoop overweegt:

Verkrijg zoveel mogelijk informatie over de woning als mogelijk
Hoewel dat een open deur lijkt en je dat in Nederland ook zou doen, ligt het in het buitenland nog gevoeliger. Zo komt het vaak voor dat een woning niet legaal gebouwd is (eigen initiatief) wat je duur kan komen te staan. Ook neem je bij het kopen van een woning in het buitenland vaak eventuele schulden op je; je wilt dus te allen tijde voorkomen dat die er zijn zonder dat je daar bewust voor kiest.

Advocaat versus notaris
In landen als Spanje en Portugal doe je er goed aan een advocaat in de hand te nemen, met name omdat de rol van de notaris gering is;  hij kent vooral een belastingrol. Een notaris kent de inhoud van het koopcontract niet omdat dat simpelweg zijn job niet is (en daar dus ook geen verantwoordelijkheid voor draagt). Zorg dus voor deskundige begeleiding, maar wees alert op belangenverstrengeling of vriendjespolitiek; makelaars schuiven graag een eigen advocaat naar voren.

Check de regels per land
In elk land gelden andere regels en zijn andere valkuilen aan de orde. Kies daarom liefst voor betrouwbare en deskundige hulp met ervaring in het land van je wens zodat je problemen voorkomt en je tegelijkertijd niet onnodig betaalt voor zaken. Wees je bewust dat zaken rondom belastingen, verzekeringen, bescherming van koper/verkoper, maar zoals vernoemd ook de rol van makelaar, notaris en advocaat zelden hetzelfde werkt als Nederland.


Liever eerst je woningzaken in Nederland regelen?
Of het nu je eerste, laatste of extra woning is; bij Huijbregts voelen we ons thuis in de huizenmarkt. Daarom helpen we je graag bij de aan- of verkoop van je woning, maar ook je hypotheek.


Benieuwd wat we voor je kunnen doen en wat het beste bij je situatie past?
Loop eens binnen tijdens het inloopuur of maak een afspraak op ons kantoor. We helpen je graag verder!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten