maandag 23 maart 2020

Hoge WOZ-waarde… realistisch of niet?




Het is je vast niet ontgaan dat we de afgelopen tijd een enorme vlucht hebben gezien in huizenprijzen. Als verkoper van je huis is dat fijn, zo’n hoge waarde. Als huizenbezitter merk je, nu de WOZ-waardes zijn bepaald en de aanslagen binnenvallen, dat het ook zo een keerzijde heeft.

Hoe zit dat met die WOZ-waarde en hoe weet je of jouw waarde realistisch is (of dat je te veel of te weinig betaalt?).

Waarom is een hoge WOZ-waarde ongunstig?
Een hoge WOZ-waarde is zeker niet altijd ongunstig. Het is een weerspiegeling van de waarde van je huis en een hoge waarde is natuurlijk altijd prettig; het biedt kansen op de woningmarkt maar laat je ook weten hoe je huis er voorstaat ten opzichte van voorheen.

Wanneer je zit waar je zit, heb je echter niet zo veel aan die hoge waarde. Het verhoogt namelijk ook een aantal kostenposten omdat belastingen als erf- en waterschapsbelasting, of het eigen-woningforfait gebaseerd worden op die waarde. Een hogere waarde betekent dus ook meer lasten.

Als je overigens wel voornemens bent je huis te verkopen, dan kan een hogere waarde gunstig zijn, omdat het je als onderhandelaar een betere positie geeft; je huis is immers meer waard.

Waarop baseert een Gemeente de WOZ-waarde?
De gemeente taxeert je huis en doet dat op basis van woningen in je buurt. Hierbij wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar verkoopcijfers van huizen in de buurt, hoe groot je huis is, hoe de ligging is en wat de staat van het onderhoud is.

Wat als ik het niet eens ben met de waarde?
Als je gevoel zegt dat de waarde te hoog is ingezet (of te laag!) moet je zorgen dat je dit gevoel kunt staven. Niemand betaalt graag teveel en minder betalen is altijd fijn. Maar het is handig om te bepalen waarom je denkt dat iets te hoog is.
Heb je in je directe buurt huizen verkocht zien worden voor lagere bedragen dan waarop jij bent ingeschat? Zie je juist dat woningen in een betere staat, betere ligging die groter zijn qua verkoopprijs gelijkwaardig worden ingeschat aan je WOZ-waarde?

Er zijn tal van partijen die je in principe gratis helpen bij een bezwaar. Wordt het bezwaar geaccepteerd, dan worden de kosten hiervoor door de Gemeente gedekt. Dat kan een slimme zet zijn als een bezwaar ervoor zorgt dat je WOZ-waarde wordt verlaagd. Dan heb je hiermee direct een besparing op je belastingen gecreëerd. 

Voor de aanslagen van dit jaar, zullen veel huizenbezitters een sterke verhoging van de WOZ-waarde zien nu alle huizen vele malen hogere huizenprijzen hebben.


Op zoek naar informatie over huis kopen, verkopen of een hypotheek? Onze afdeling ‘woning’ staat natuurlijk graag voor je klaar!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten