maandag 22 juni 2020

De huizenmarkt in Corona-tijd; de trends





In het afgelopen jaar heeft de krapte op de huizenmarkt en de daarbij behorende hoge huizenprijzen regelmatig centraal gestaan in onze blogs. Nu we door Covid-19 allemaal ineens geconfronteerd worden met een ‘andere realiteit’ kijken we mogelijk ook anders naar onze wens om te kopen en verkopen (en verhuizen). Een aantal trends die we zien sinds we in maart in volle kracht werden geconfronteerd met de Corona crisis:

Eigen huis verduurzamen.. even niet
Waar in eerste instantie de tijd thuis veel bewoners bewust maakten van hun opties en wensen om (bij niet verhuizen) meer uit hun eigen woning te halen, begint nu we enkele maanden verder zijn, de onzekerheid parten te spelen.
Omdat verduurzamen voor veel mensen met aardig wat budget gepaard gaat en de economische onzekerheid (houd ik mijn baan, blijven mijn inkomsten stabiel, wat doet de economie?) groeit, maakt men pas op de plaats.

Verduurzamen is daarmee niet uit het bewustzijn, maar wordt bewust op een 2e plaats gezet om een begrijpelijke zekerheid en back-up te kunnen bewaren.


Senioren blijven waar ze zijn
Meer dan de helft van de 60+ ers in Nederland wilde al niet verhuizen als dat niet strikt noodzakelijk was, al voordat we met Covid-19 te maken kregen. Juist in de tijd dat men meer op de eigen woning en alleen zeer naaste familie of buren is aangewezen, is dat gevoel versterkt. Men is blij met de huidige woning, blij met de buurt en voorzieningen en vindt de huidige woning geschikt om te blijven.
Ook bij toenemende gezondheidsproblemen kiest meer dan 1 op de 3 liever voor een (uitgebreide) aanpassing van de woning, dan te kiezen voor een andere plek.
Fun fact: Intrekken bij kinderen staat laag op het favorietenlijstje. Als zelfstandig wonen niet meer lukt is, zelfs denkend aan Corona, het verpleeghuis nog steeds een vaker gekozen voorkeur.


Huizenprijzen en verkoopcijfers
Het effect van de huidige situatie op de effectieve woningmarkt is eigenlijk beperkt te noemen. In het hoogtepunt (maart 2020) werd een duidelijke dip gezien in het aantal bezichtigingen en verkopen, maar die is richting eind mei alweer sterk opgetrokken. Ook uit onderzoeken blijkt dat op dit moment actief zoekenden, niet van plan zijn daarmee te stoppen vanwege Corona. De huizenprijzen zien we op korte termijn dus ook niet snel veranderen.

Hoewel mensen bij bezichtigingen en waardebepalingen afgelopen maanden werden gedwongen daarin alternatieven te zoeken (zoals online waardebepalingen) biedt de verder naderende versoepeling van maatregelen straks weer volop ruimte om zaken te doen zoals we gewend waren.

Interessant gegeven in recente onderzoeken is wel dat met name doorstromers een gevoel van onzekerheid delen en daardoor wel een pas op de plaats maken in het zoeken naar een nieuwe woning. Waar vooral tweeverdieners met een bepaalde levensstijl en wensen onder druk staan door de angst van baanverlies of het niet kunnen krijgen van nieuwe opdrachten, zien we vooral een dip in deze groep kopers/verkopers.


Twijfel je over je eigen koop- of verkoopplannen of wil je juist een stapje bij zetten? Laat dan van je horen.





vrijdag 5 juni 2020

Faillissement? Dit staat je te wachten.




Hoewel het pakket aan steunmaatregelen van tijd tot tijd lovenswaardig wordt genoemd, is het overduidelijk dat het einde van deze crisis economisch gezien nog niet in zicht is. Dat betekent ook dat ondanks steun, niet alle bedrijven deze zware periode zullen overleven, met een faillissement tot gevolg.
Hoewel je daar als ondernemer natuurlijk te allen tijde ver weg van wilt blijven, kan het zijn dat je je toch in de situatie bevindt waarbij dit je realiteit wordt.

In ons blog van vandaag delen we informatie over de gang van zaken rondom een faillissement, hoewel we natuurlijk van harte hopen dat je je niet in deze situatie zult bevinden.

Aanvraag tot faillissement
De stap die eigenlijk voor je daadwerkelijke faillissement ligt, is de aanvraag ertoe.
Een faillissement komt zelden uit de lucht vallen; je bedrijf stond er al langer slecht voor en de financiële situatie werd onhoudbaar. Vaak betekent dat onbetaalde rekeningen van leveranciers.
Een faillissement wordt aangevraagd door jou als ondernemer (omdat je geen andere weg ziet) of door je schuldeisers. Wanneer je een faillissement aanvraagt moet je kunnen aantonen dat je als bedrijf niet meer aan betalingsverplichtingen kunt voldoen.
  
Professionele begeleiding
In het geval van een faillissementsaanvraag, of dit nu door jouzelf of je schuldeisers is geïnitieerd, is het een goed idee een advocaat te hebben die je bijstaat. Niet alleen is het goed om je te laten adviseren over wat je (wel of juist niet) moet doen om verdere problemen te voorkomen, maar bij een faillissement komt veel (juridische procedures) werk kijken waar wat hulp welkom is.
Ben jij niet de aanvrager van het faillissement, dan is een advocaat je optie om een aanvraag aan te vechten en mogelijk een faillissement te voorkomen.

De curator
Een rechter doet uitspraak over het faillissement (aanvraag afgekeurd of faillissement verklaard). Wanneer het faillissement wordt uitgesproken, wordt een curator benoemd die inventariseert welke bezittingen en schulden er zijn. De curator is vanaf dat moment eigenlijk ook beheerder van het bedrijfsvermogen; als ondernemer sta je nu langs de zijlijn.

Als ondernemer heb je geen recht meer om (zonder nadrukkelijke toestemming van de curator) iets te verkopen, verhuren, doneren, betalen of een andersoortige verplichting aan te gaan uit naam van je bedrijf.

Je bent dan ook verplicht actief en goed mee te werken aan de afhandeling van het faillissement. Dat betekent dus ook volledige openheid van zaken en verstrekken van alle informatie die een curator nodig acht.
En wist je dat je niet zonder toestemming mag verhuizen naar een andere plaats (laat staan een ander land)?

Inventarisatie
Het op een rij zetten van schulden en vermogen is een klus die je samen met de curator oppakt. Alle schuldeisers moeten in beeld zijn. Zodra bekend is hoeveel de schuld en hoeveel vermogen/bezittingen er nog in het bedrijf zitten, wordt er onderhandeld met de schuldeisers. Dit wordt vaak gebaseerd op een wettelijke verdeelsleutel en wordt voorgesteld door de curator.

Faillissement gereed
Zoals je je kunt voorstellen zit er aardig wat tijd en werk tussen de uitspraak van de rechter en het daadwerkelijk afronden van het faillissement. Je faillissement eindigt als:
·         Schuldeisers niet akkoord gaan met de regeling. Hierop wordt het vermogen verdeeld volgens wettelijke verdeelsleutel en de restschuld blijft open. Afhankelijk van aansprakelijkheid zouden schuldeisers bij de ex-ondernemer kunnen claimen.
·         Alle schulden zijn afbetaald.
·         De rechtbank keurt een akkoord goed wat met ten minste 75% van de schuldeisers is afgesloten.