maandag 17 december 2018

Je leven helemaal omgooien.. hoe doe je dat en waar moet je aan denken?




Wees niet bang, we gaan niet de filosofische richting in met dit blog. Maar eerlijk is eerlijk; onze levens spelen zich vaak behoorlijk gestructureerd af en zijn ‘gebonden’ door veel vaste factoren; je werk, je huis, je familie en gezin… en dat kan er zomaar toe leiden dat je je leven in een vaste cadans leeft, terwijl je het misschien best eens anders zou willen doen.

Dat is echter niet eenvoudig; juist door die vaste structuren voel je je vaak afhankelijk van bepaalde zekerheid (zoals je arbeidscontract en inkomsten).
Dus was als je het best eens over een andere boeg zou willen gooien.. hoe pak je dat dan aan?


Neem je wens eens goed onder de loep
Er is een belangrijk verschil tussen een incidentele dagdroom en een wens die diep van binnen regelmatig knagend terugkeert.
Wanneer je serieus bent over je dromen, is het tijd om die eens goed onder de loep te nemen:

·         Wat behelst je droom nou echt? Hoe ‘groot’ is wat je zou willen?
·         Op wie heeft je plan effect? Gaat het alleen om jou of ook om je partner, familie of gezin?
·         Is je droom een echte droom, of is erover denken al leuk genoeg?



Wanneer we worden overspoeld door dingen die moeten, vaste routines en misschien zelfs stress, is het eenvoudig om te ontsnappen in mooiere situaties en dagdromen. En dat kan een teken zijn dat een nieuwe stap hoognodig is.
Het kan ook zijn dat je daardoor je grote wens groter maakt dan hij werkelijk is en de potentiele valkuilen of drempels bagatelliseert. Wees dus eerlijk; neem eens een stap terug en trek jezelf even uit je vaste leven. Zorgt de rust en ruimte ervoor dat je grote wens meer vorm krijgt, of juist niet?


Denk na over je financiën
We willen mooie plannen niet de kop indrukken door bruut realistisch alleen maar op de geldzaken te wijzen. Juist een financiële situatie, of die nu goed of slecht is, kan het nemen van de stap die je wilt alleen maar bespoedigen. Maar houd er wel rekening mee dat je bij vrijwel elke grote stap te maken hebt met financiële consequenties:
·         Een verhuizing naar het buitenland of het maken van een grote reis
·         Het opzeggen van je vaste baan om voor jezelf te beginnen
·         Een carrière switch maken naar een totaal andere job
·         Je bedrijf verkopen
·         Een studie gaan volgen

Naast de voor de hand liggende kosten van bijvoorbeeld een aankoop, heb je bij grote wijzigingen ineens te maken met minder zekerheid (inkomsten, pensioenopbouw, verzekeringen) en bijvoorbeeld met fiscale wijzigingen waar je in eerste instantie niet zomaar over nadenkt. Laat je dus bij een serieus grote stap altijd goed informeren door een professional!




Wees realistisch
Daarmee bedoelen we, naast de bovengenoemde zaken, ook dat je naar jezelf moet kijken. Ben je gewend om zonder al teveel nadenken geld uit te geven? Maakt het je niet uit hoe duur iets is, en wil je te pas en te onpas alle dingen kunnen doen die je wilt, dan kan het zomaar zijn dat je grote plan dat een stuk lastiger maakt, of je juist wat zuiniger aan zou moeten doen.
Dat geeft niet, als je je daar maar van bewust bent:

·         Wat komt er aan inkomen straks binnen en wat gaat eruit?
·         Welke verrassingen zouden er op je pad kunnen komen?
·         Welke verplichtingen worden anders en wat betekent dat voor je totaalplaatje?


Durf.
Het gebeurt vaker niet dan wel, dat iemand een droom echt najaagt. We zijn gesteld op de zekerheden in ons leven (niets mis mee) en dat staat ons snel in de weg; de angst dat het misschien wel misloopt of kan tegenvallen.
Wat als mijn partner zijn of haar baan verliest terwijl ik net mijn grote carrière switch heb gemaakt? Of wat als het helemaal niet bevalt in het buitenland en we net zoveel hebben achtergelaten?
Zoek support bij gelijkgestemden en betrek bijvoorbeeld je familie in je plannen. Wanneer je echt besluit de stap te nemen, ga je dan goed voorbereiden en zorg dat je alle informatie inwint die er nodig is.


Vraag het de expert
Ons team van professionals helpt je bij inschattingen, vooruitkijken en financieel plannen, met EN zonder grote dromen. Van vooruitkijken naar je pensioenmogelijkheden tot de effecten op je hypotheek; we denken op maat mee in jouw situatie.






woensdag 5 december 2018

Feiten en fabels over ‘scheefwonen’ en de woningmarkt


We hebben in het afgelopen jaar in onze blogs regelmatig aandacht besteed aan de ontwikkelingen op de huizenmarkt. Die heeft immers aardig wat dynamiek gekend; van een enorme boost in het aantal gekochte en verkochte woningen, een historisch lage rente, tot een volledig vastgelopen huizenmarkt nu binnen veel gevraagde segmenten de huizenprijzen tot grote hoogtes zijn gestegen.

Tegelijkertijd zit ook de huur klem; huurprijzen zijn hoger dan ooit en met name in de hot-spots betalen mensen veel huur voor kleine woningen en is het aanbod voor mensen met een kleinere portemonnee minimaal.

Al deze consternatie heeft ook een huurgroep in de schijnwerpers gezet. De zogeheten scheefwoners die volgens hun jaarinkomen ‘te veel verdienen’ om gebruik te mogen maken van sociale huurwoningen. Kort door de bocht; ze moeten plaatsmaken voor mensen die het echt nodig hebben. Dus de overheid neemt maatregelen.



Wat is ‘scheefwonen’?
De term scheefwonen verwijst naar huur van sociale huurwoningen door mensen met een relatief hoog inkomen. Sociale huurwoningen hebben een huurprijs onder de marktprijs waardoor ze mensen met een lager inkomen de kans geven betaalbaar te wonen.
Omdat huurders met een hoger inkomen wel profiteren van de lagere huur maar daar eigenlijk geen noodzaak toe is, wordt de term ‘scheefwonen’ gebruikt.

Nu de woningmarkt steeds meer klem lijkt te komen zitten, is de aandacht voor mensen die wonen in een woning die financieel voor hun inkomen als ‘te goedkoop’ wordt aangemerkt, sterk toegenomen. Zelfs de overheid wil stappen ondernemen vanuit de gedachte meer ruimte te maken voor mensen die het echt nodig hebben.

Is er iets tegen te doen?
Dat is niet eenvoudig. Scheefwonen is in de meeste gevallen vooral een gevolg of symptoom van een vastgelopen woningmarkt; mensen verdienen niet genoeg om naar een dure koop- of huurwoning te kunnen, maar verdienen volgens maatstaven (die vaak niet eenduidig en al helemaal niet landelijk vastgelegd) te veel voor de woning waarin ze nu zitten.

Het huidige aanbod aan woningen voor middeninkomens is zeer matig en woningen (zowel koop als huur) kenen hogere prijzen dan ooit.
Door het gebrek aan andere opties ontstaat het scheefwonen. Het is dus niet per definitie kwaadwillendheid van de huurder.


Het sentiment van scheefwonen
Nu de overheid heeft aangekondigd meer te willen doen tegen scheefwonen, is dat veel mensen die als scheefwoner worden aangemerkt, in het verkeerde keelgat geschoten. Het voorstel is om alle ‘scheefwoners’ naar een minimale huurprijs te trekken en hen zo meer huur te laten betalen. 

Met name de toon van de berichtgeving (al dan niet veroorzaakt door media) lijkt bijna een criminaliserende werking te hebben; schofterige mensen die huurwoningen bezet houden.  Er zijn tal van zogeheten scheefwoners die net voor hun pensioen zitten, een dip in hun inkomen krijgen en met de kosten van studerende kinderen net achter zich, geen andere opties hebben.
Betaalbare woningen zijn er nauwelijks en het krijgen van een hypotheek is niet altijd eenvoudig.


Je opties op de woningmarkt verkennen
Wat je situatie ook is; ons team helpt je graag bij advies over je opties voor het kopen van een huis en de bijbehorende hypotheek.

Neem contact op met ons team, of bekijk online al meer informatie.





zondag 18 november 2018

Slim schenken.. kan dat eigenlijk wel? Over schenken en erfbelasting




Over erfbelasting heeft vrijwel niemand iets goed te zeggen. Buiten dat het vervelend is dat geld ‘zomaar’ verdwijnt naar de Belastingdienst, is het argument dat het geld is waarover eerder al (inkomsten)belasting over betaald is, natuurlijk ook wat waard.
Daarom zoeken veel mensen naar manieren om slimmer met hun geld om te gaan, zeker als ze ouder zijn. Dat daarbij de wens het grootste is om niet een gedeelte te hoeven afstaan aan de Belastingdienst is duidelijk.

Dus slim schenken en omgaan met erven; kan dat eigenlijk wel en zo ja, hoe zit het dan?


Erfbelasting is onontkoombaar
Om meteen maar helder te zijn; aan erfbelasting ontkom je niet. Als je geld of bezittingen nalaat, moeten erfgenamen daarover belasting betalen.
Maar bij leven is er wel veel mogelijk om, dus voor je overlijden, slimmer om te gaan met vermogen dat je graag wilt verdelen. Daarover zo meer.

Een andere valkuil is dat men denkt bij zicht op overlijden ‘nog snel’ een deel van het vermogen te schenken. Helaas heeft de fiscus daar ook op geanticipeerd in de vorm van de 180-dagen regeling.
Schenkingen die worden gedaan binnen 180 dagen voor het overlijden, worden gezien als erfenis. De regels van erfbelasting zijn dan van toepassing.

Er zijn echt wel uit specifieke uitzonderingen; daarover kan ons team je meer vertellen.



Jaarlijks belastingvrij schenken
Hoewel met regelmaat de hoogte van de schenkingsvrijstelling verandert, is het al jaren zo dat je tot een bepaalde hoogte belastingvrij kunt schenken.

Daarbij is het ook nog van belang wat de relatie is tussen de schenker en de ontvanger. Zo mogen ouders hun (pleeg)kinderen jaarlijks een hoger bedrag schenken dan bijvoorbeeld grootouders, ooms en tantes of bijvoorbeeld vrienden.

Noot: Schenkingen van ouders, ook al zijn ouders gescheiden, worden gezien als één. Dat betekent dat de schenkingsvrijstelling slechts eenmaal geldt; als beide ouders schenken en het maximum wordt overschreden (5363 euro), betaal je alsnog belasting.


Eenmalige verhoogde vrijstellingen
Er zijn uitzonderingen waarbij (vaak slechts eenmalig) een verhoogde vrijstelling geldt. Op dit moment is dat bijvoorbeeld zo als je als ouder je kind wilt helpen bij studie of het kopen/verbouwen van een huis.
Niet onbelangrijk is dat wanneer zo’n eenmalige vrijstelling plaatsvindt, in datzelfde jaar niet nog eens een andere ‘reguliere’ schenking mag plaatsvinden. In elk geval niet belastingvrij.

Omdat je bij vrijstellingen altijd te maken hebt met regels, die ook nog eens met regelmaat wijzigen, is het aan te raden je hierover goed te laten adviseren. Zo zorg je ervoor dat zowel de schenker als de ontvanger slim omgaat met de mogelijkheden die er zijn.
Ons team helpt je bijvoorbeeld graag tijdens het inloopuur.


Personen uitsluiten bij echtscheiding
Veel (groot)ouders vinden het een vreselijke gedachte dat een erfenis of schenking gedeeltelijk terecht komt bij een ex-schoonzoon of -dochter als er sprake is van een echtscheiding.
Dat is echter simpel te voorkomen door een uitsluitingsclausule. Zo wordt geschonken geld privévermogen van het eigen kind en niet van de schoonfamilie.

Houd hierbij wel rekening dat dit achteraf niet meer kan; wanneer je dus uitsluiting overweegt, leg je dit meteen vast bij de schenking of voorafgaand aan het erven.

Nu per 1 januari 2018 iedereen trouwt in beperkte gemeenschap van goederen, is het voor nieuwe huwelijkskoppels overigens automatisch zo dat schenkingen privévermogen zijn.


Slim omgaan met je geld; raadpleeg een professional
Misschien voelt het als prediken voor eigen parochie, maar erfenissen, schenkingen en estateplanning zijn zaken die vaak complex zijn. En je wilt het beste eruit halen, voor jezelf en andere betrokkenen.

Laat je daarom adviseren door een expert, die precies weet welke mogelijkheden en kansen er liggen in jouw specifieke situatie.





maandag 5 november 2018

Je bedrijf huisvesten… waar ga je zitten?




Of je nu een nieuw bedrijf begint of juist een verhuizing overweegt voor je bedrijf; bij huisvesting komt een hoop kijken.
Als we inrichting en alle basisbehoeften die je als bedrijf nodig hebt even laten voor wat het is, zoomen we in op locatie.

Bij de keuze van een nieuwe locatie moet natuurlijk het pand voldoen aan datgene wat je bedrijf nodig heeft (oppervlakte in m2, ruimteverdeling, de juiste hoeveelheid kantoor-, berg-, opslag- en fabrieksruimte).

Maar ook locatie kan een echte hoofdbreker zijn; en welke overwegingen neem je dan mee?




1.      Kostenplaatje

Het kostenplaatje is vanzelfsprekend niet onbelangrijk. In het huidige vastgoedklimaat groeien de prijzen van toplocaties de pan uit en zijn de prijsniveaus van voor de crisis al overschreden.
Huisvesting op een toplocatie moet voor je onderneming dus heel wat voordeel brengen wil je anno 2018 vanuit prijsperspectief die keuze maken.

Aan de andere zijde zijn er veel, minder gewilde, locaties die juist met leegstand worstelen. Dat kan als huurder/koper interessant zijn vanwege een prijsperspectief. Aan de andere kant kan een ‘onaantrekkelijke’ locatie voor bedrijven een flink nadeel zijn, afhankelijk van je branche en product/dienst.


2.      Omgeving en bereikbaarheid

Niet elke organisatie ‘past’ qua branche, product en dienst in een grijs industriegebied. Aan de andere kant zijn minder interessante locaties voor veel startende onderneming een goede optie en kun je met een beetje creativiteit veel doen.

Bereikbaarheid is een van de zaken die een toplocatie een toplocatie maakt. Maar ook in (voormalige) groeikernen als bijvoorbeeld Zoetermeer of Nieuwegein is bereikbaarheid vaak geen enkel probleem.


3.      Flexibiliteit

Vooral kleinere of startende onderneming zijn op zoek naar flexibiliteit; een bedrijfsverzamelgebouw biedt faciliteiten die gedeeld worden met de andere huurders en zo sneller een gevoel van professionaliteit bieden, zonder alle kosten.

Daarnaast is de behoefte aan flexibiliteit bij veel organisaties groot; zo kan het zijn dat er gewerkt wordt met piekmomenten in het jaar (en de bijbehorende behoefte aan werk- of kantoorruimte).
Het kan ook zijn dat bij het aannemen van projecten tijdelijk andere behoeften zijn aan werkruimte waarbij je graag de mogelijkheid hebt om meer of juist minder ruimte te gebruiken. In een rigide gebouw is dat vaak lastig. En je wilt niet bij elke verandering moeten verhuizen.


Een goed advies

Bij de keuze voor een locatie ga je vaak niet over een nacht ijs. Gelukkig maar. Maar buiten dat is de vastgoedmarkt een markt die best wat te verduren krijgt en dan is een goed advies om je kansen, rechten en risico’s helder in kaart te krijgen, heel waardevol!

Neem contact op met onze vastgoedexperts of leg je wensen voor aan ons team.










maandag 22 oktober 2018

Zoveel mensen, zoveel wensen; nieuwe manieren van wonen



Over wonen is de afgelopen maanden al veel te doen geweest; een huis kopen is lastiger dan ooit tevoren. En dat is niet alleen voor jongeren zo; ook ouderen met een eigen huis en zorgbehoefte hebben het soms lastig en mensen met een huurhuis, de zogeheten scheefwoners, mogen maatregelen verwachten.

In dit artikel gaan we echter niet in op de traditionele manier van wonen en al haar uitdagingen, maar om nieuwere woonvormen en hun bijzonderheden.


     Kangoeroewonen

Passend benaamd naar de wijze waarop een kangoeroe haar kind meedraagt, is deze woonvorm voor de toekomst een woonvorm waar veel mensen naar kijken als aanvulling op mantelzorg.

Je woont als zorgverlener in de ‘hoofdwoning’ en in een geschakelde ‘buidelwoning’ woont bijvoorbeeld je ouder(s) of een volwassen kind met behoefte aan begeleiding, bijvoorbeeld door een fysieke of mentale beperking.

Maar ook zonder zorgtoepassing kan het prettig zijn om zelfstandig te kunnen wonen, zonder iemand al te ver weg te hebben. 




     Cohousing

Cohousing is een term waarbij wordt verwezen naar het gezamenlijk huren van een woning. Hierbij leven meerdere gezinnen met elkaar en delen bijvoorbeeld gezamenlijke faciliteiten.

Cohousing is ook in toenemende mate een vorm van wonen waarbij samengestelde gezinnen na een scheiding een tussenweg vinden in plaats van het heen-en-weer-gesleur van kinderen dat veel gescheiden ouders ervaren in de traditionele woonvorm.



3      Het Hofje

Een hofje kennen we vooral van vroeger, waarbij (met name) alleenstaanden in kleine woningen bij elkaar woonden rondom een gezamenlijke tuin. Onderling was veel contact en onderlinge hulp was heel normaal.
Vorig jaar werd in Zwolle al een hippe nieuwe variant gemaakt en ook in Den Haag  en Amersfoort groeien ideeën.

Een idee om alleenstaanden bij elkaar te verbinden, met name voor 50+ ers, is al langere tijd in de aandacht en lijkt een prima oplossing tegen eenzaamheid.


Wonen nieuwe stijl – wat moet je regelen?

Zo’n nieuwe woonvorm kan heel goed bij je passen, maar onze wet- en regelgeving is natuurlijk vooral gebaseerd op de bekendere manieren van wonen.
Want hoe ga je om met vergunningen, tenaamstellingen en belastingen? En als je met meerderen samenwoont, hoe gaat het dan met het aanvragen van subsidies of toeslagen.

Toch is deze tijd bij uitstek de periode waarin traditionele woonvormen onder druk komen te staan door de uitdagingen die we ervaren in onze huidige woningmarkt.





woensdag 3 oktober 2018

De uitdagingen van de starter; hoe koop je nu een huis?


Het is veel starters niet ontgaan dat een huis kopen in 2018 als starter niet eenvoudig is. De huizenprijzen zijn hoog, het aanbod op de startersmarkt is beperkt en de mogelijkheden van financiering zijn er niet eenvoudiger op geworden.
Omdat het al lastig genoeg is, zetten we de uitdagingen en valkuilen voor je op een rij. En natuurlijk helpt ons team je graag bij het kopen van je (eerste) huis.


1.     Je studieschuld

Een factor die de afgelopen jaren alleen maar groter is geworden, is de potentiële studieschuld. Als je een flinke studieschuld hebt, is een huis kopen lastiger omdat dit je maximale hypotheek verlaagt.

Ook niet onbelangrijk om te weten is dat veel banken rekenen met de originele studieschuld, en niet de huidige waarde. Dat betekent dat ook als je al een deel hebt afgelost, die aflossing niet wordt meegenomen in de overwegingen van de banken.
Banken rekenen met een factor van 0,75% (oude leenstelsel) en een factor van 0,45% (nieuwe leenstelsel, gunstiger voor huizenkopers) voor het bepalen van een extra maandlast. 




2.     Eigen vermogen en maximale lening

Het voelt voor afstudeerders als een dubbele belasting als voorgenomen huizenkoper, maar de hoogte van het benodigd eigen vermogen is afgelopen jaren flink gestegen.
Dit komt omdat het maximale hypotheekbedrag is afgebouwd van 105% naar 100%. Dat betekent dat bijkomende kosten, zoals makelaars- en notariskosten en overdrachtsbelasting zelf moet betalen en daarvoor is vermogen nodig.
Wanneer je een studieschuld hebt, is er vaak weinig eigen vermogen en ben je aangewezen op andere middelen of mensen.

Enkele opties:

(Groot)ouders
Je mag als familielid eenmalig maximaal 100.800 euro belastingvrij schenken als ondersteuning bij een koophuis of verbouwing.
Een andere optie is een ‘familiehypotheek’ waarbij familieleden eigenlijk als bank fungeren en een goedkope hypotheek verstrekken aan hun kind. Aan deze constructie zitten fiscale voordelen voor beiden, dus kan de moeite waard zijn.

Startersleningen en gemeentelijke initiatieven
Diverse gemeenten bieden startersleningen voor mensen die niet kunnen terugvallen op vermogende (groot)ouders of eigen geld hebben. Een starterslening dicht het gat tussen je hypotheekbedrag en de prijs van je huis.
De starterslening wordt niet door elke gemeente gefaciliteerd.




3.     Haast, goed advies en risico’s

De enigszins op hol geslagen woningmarkt werkt erg in de hand dat kopers bereid zijn om meer te betalen en meer risico te lopen om een huis of kans maar niet mis te lopen.
Dat zien we bijvoorbeeld in het achterwege laten van het financieringsvoorbehoud of het aankopen van een woning zonder grondig bouwkundig rapport.

Helaas krijgen kopers die afzien van een inspectie vaak sneller hun zin en voorrang in de aankoop, de risico’s kunnen tot onoverkomelijke problemen leiden.
Bezoek daarom vooral open-huizen met iemand met verstand van zaken (al is het een oom die aannemer is) om snel te kunnen beoordelen waar je eigenlijk naar kijkt.



Goed advies? Ons team helpt je verder

Bij de aankoop van een huis, of het nu je eerste of je zesde is, wil je goed begeleid worden voor een prettig verloop, afwikkeling en het voorkomen van problemen en risico’s.


vrijdag 21 september 2018

Echtscheiden en de mediator; wanneer kies je voor mediation?



Een echtscheiding is emotioneel zwaar en zorgt steevast voor een moeilijke tijd. Niemand had in een huwelijk bedacht dat het zo zou lopen en de realiteit van de situatie kan je overvallen. Op zo’n moment is het lastig om alle emoties en vaak ook verwijten, gevoelens van schuld en verdriet een plaats te geven en samen naar een constructieve aanpak te kijken. En hoewel we best diep van binnen weten dat een rationele aanpak de beste is.. zo werkt het vaak niet. We zijn immers maar mensen.

Mediation kan dan het verschil maken en wordt in veel echtscheidingssituaties ingezet. Ook als je (in eerste instantie) denkt dat jullie er samen wel uit komen en zaken goed kunt regelen, is mediaton vaak toch een slimme stap.
Dus daarom in het artikel van vandaag; waarom en wanneer voor mediation kiezen?


1.     Mediation is niet alleen een (red)middel bij een vechtscheiding

Mediation heeft, eigenlijk ten onrechte, de naam als laatste noodgreep die moet voorkomen dat elke ontmoeting tussen het voormalig echtpaar uitloopt op een vechtpartij.
Eigenlijk is dat juist niet zo. Mediation verzacht gespannen situaties en voorkomt daarmee escalaties.

De sturing van gesprekken, met oog op resultaat (hoe zakelijk dat ook klinkt) helpt enorm. Zonder dat emoties voorlopig links komen te liggen overigens, want emoties horen erbij en zijn onvermijdelijk van invloed.

De structuur van mediation biedt houvast een overleg en schept duidelijkheid over alles wat er te bespreken valt.
De zekerheid dat niets over het hoofd wordt gezien en onbesproken blijft, biedt veel rust en vertrouwen en dat is vaak broodnodig in een echtscheidingssituatie.




2.     Oog op de kinderen

Naast financiële zaken, die vrijwel altijd als #1 knelpunt bij echtscheidingen aan bod komen, is het maken van en afspraken rondom de kinderen vaak ook onverwacht moeilijk.
Hoewel vrijwel alle stellen natuurlijk het beste voor hebben met hun kinderen, is er ook een angst die onrust voedt.

Juist bij situaties waarbij kinderen in het spel zijn, is het absoluut noodzakelijk om goede afspraken te maken en een vechtscheiding of (verdere) ruzie te voorkomen.

Daarnaast worden afspraken rondom de gang van zaken met kinderen soms als vanzelfsprekend gezien, en juist dat kan tricky zijn; goede en heldere afspraken helpen dus ook hier.



3.     Houd zelf de controle

De mediator heeft soms onjuist het imago van de juf of meester die een oordeel velt. Dit is niet het geval; jullie blijven als echtpaar altijd zelf in controle en maken zelf de keuzes en beslissingen die nodig zijn. Jullie bepalen dan ook zelf wat je wilt vastleggen.

Een mediator zorgt er wel voor dat alles dat nodig of wenselijk is wordt besproken, constructief, en dat er op een goede manier tot keuzes wordt gekomen.

Praten versus ‘vechten’ in de moeilijke situaties, maar ook juist het behouden van positiviteit en constructiviteit bij echtparen die er zelf goed willen uitkomen. Alles wordt belicht dat nodig is en de structuur zorgt voor een soepel verloopt.



Overweeg je een echtscheiding?

Hoewel het moeilijke zaken zijn, openheid is de eerste stap. Overweeg je een echtscheiding en ben je benieuwd naar de opties bij Huijbregts Notarissen en Adviseurs?
Ons ervaren team helpt bij echtscheiding en mediation en zorgt met goed financieel advies voor rust.




maandag 3 september 2018

Je goed voorbereiden op je pensioen.. hoe doe je dat?




Veel mensen kijken (al enige tijd) uit naar hun pensioen. En ook al is het een hot topic geworden met het verschuiven van de pensioenleeftijd en de pensioenfondsen die met regelmaat onder druk staan, veel vragen blijven bestaan.

Met pensioen gaan draait daarnaast niet alleen om de financiële kant van zaken. Sterker nog; comfortabel leven als je de pensioenleeftijd bereikt is één, maar het blijkt dat veel gepensioneerden pensioen ook emotioneel behoorlijk heftig vinden. Dus, alles bijeen genomen; hoe bereid je je goed voor op je pensioen?


1.      De geldzaken
Wanneer mensen spreken over ‘een goed pensioen’ hebben ze het over geld. Wanneer je stopt met werken heb je recht op een uitkering, maar die is voor veel mensen niet voldoende om hun levensstijl te kunnen onderhouden. Daarom is het voor iedereen te adviseren om al op jonge leeftijd te gaan werken aan het opbouwen van een pensioen.
Juist omdat afgelopen jaren is gebleken dat we niet kunnen zeggen hoe het met pensioenfondsen loopt en welke zekerheden echte zekerheden zijn, is het slim om zelf wat controle te nemen over je pensioen(aanvulling). 

Welke opties je hebt, wat je werkgever al voor je regelt en wat je kunt en wilt opbouwen, verschilt per persoon.
Laat je daarom goed adviseren!





2.       De tijd
Hoewel veel mensen roepen uit te kijken naar hun pensioen en de eindeloze tijd die ze hebben om te doen wat ze zelf willen en waar ze echt zin in hebben, blijkt dat vaak tegen te vallen.
Van een ‘moeten’ situatie naar doen wat je zelf wilt is een behoorlijke mentale uitdaging. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van de verandering en de tijd te nemen om even ‘vakantie’ te nemen, ook in je hoofd.

Een van de valkuilen blijkt ook dat mensen zich verplicht voelen de tijd aan anderen te besteden. En dat zijn soms niet altijd de taken die je graag wilt.
Zo ben je als grootouders niet verplicht om ineens dagen aaneen op te passen, hoef je niet de vaste taxichauffeur voor ziekenhuisritten te zijn en is vrijwilligerswerk prima, maar het hoeft niet direct of 40 uur per week.



3.      De toekomst
Pensionering is een nieuwe levensfase. Ook in deze levensfase kun je (en moet je) nadenken over je toekomst.
Want wat doe je met je vermogen (bij een eventueel overlijden) en wat doe je als jij of misschien je partner iets overkomt waardoor zelf keuzes maken niet meer kan?

Dit is een goed moment om na te denken over een levenstestament en bijvoorbeeld je plannen rondom je erfenis.



4.      Je partner
Wanneer er sprake is van een partner, is een pensionering iets wat jullie allebei raakt. Of jullie nu allebei niet meer werken of slechts één van jullie niet meer werkt; het is van invloed op jullie beider levens.

Praat met elkaar over wensen en verwachtingen en zorg dat je blijft communiceren. Een verandering als dit is behoorlijk groot en kan dus zijn invloed hebben op jullie relatie, nu jullie ritme verandert en je ineens een stuk meer tijd samen (thuis) bent.



Heb je vragen rondom erfenis, pensioen, je vermogen of levenstestament?
Ons team helpt je graag!


woensdag 22 augustus 2018

Van bedrijfspand tot woning – is dit het antwoord?


Van bedrijfspand tot woning – is dit het antwoord?

Binnen bepaalde segmenten van de woningmarkt heerst er spanning; veel vraag en weinig aanbod. Mensen die tussen wal en schip vallen omdat ze voor sociale huurwoningen niet in aanmerking komen, maar onvoldoende financiële middelen hebben om te kopen of voor een dure huurwoning te gaan. En dat allemaal binnen een beperkt aanbod.
Aan de andere kant is de leegstand van kantoorpanden en vooral winkelpanden enorm – een trend die zich alleen nog maar meer laat zien nu de troosteloze aangezichten van halflege winkelcentra of semi-verlaten industrieterreinen meer regel dan uitzondering zijn.

Een simpele oplossing lijkt voor de hand te liggen. Waarom worden leegstaande panden niet tot woningen omgebouwd om aan de grote vraag binnen bepaalde segmenten te voldoen?

Is dit het antwoord?




Vastgoedwereld zoekt naar oplossingen
Initiatiefnemers als Crowdbuilding zagen eerder al een potentiele match in de twee problemen. En hoewel bestemmingsplannen niet altijd ruimte bieden voor het in ander gebruik nemen van een ruimte, onderkennen gemeenten steeds meer dan leegstand enerzijds en vraag naar betaalbare woningen anderzijds, elkaar zouden kunnen treffen met soepelere regelgeving.
Binnen de vastgoedwereld worden inmiddels ook steeds meer initiatieven opgezet waarbij woningzoekenden hun interesse kenbaar kunnen maken in bepaalde panden. In veel gevallen hebben ze dan ook zelf mede inspraak in de invulling van zo’n pand.

Maar ook eigen initiatieven van particulieren zijn een succes: Zo werd een oude fabriek door een groep vrienden gekocht en omgebouwd tot een set woningen voor eigen gebruik.


Slachtoffer van leegstand – eenvoudige tips
Als je zelf eigenaar bent van een moeilijk te verhuren of verkopen pand, heb je vast al naar tal van oplossingen gekeken. En je bent niet de enige, dus anderen zijn je al voorgegaan.
Opties om te overwegen:

Maak je leegstaande pand weer aantrekkelijk
De troosteloze aanblik van leegstaande panden heeft niet alleen een negatief effect op de hele omgeving (en de potentie van een negatieve spiraal die een geheel gebied beïnvloedt). Ook het pand zelf lijkt sneller vervallen, daalt in waarde en laat zich moeilijker verhuren/verkopen.
Geef je pand een levendig gevoel door een, ook al is het beperkte, inrichting, het gebruik van licht, reclame of zelfs 3D visualisaties op de ramen. Hoe meer het lijkt alsof je pand als winkel of kantoor in gebruik is, hoe meer het aanzet tot het zien van de potentie!


Zoek naar alternatieve toepassingen
Leegstaande winkels of kantoorpanden hoeven, mits het past binnen bestemmingsplan en regelgeving, niet opnieuw een traditioneel kantoor te worden.
De behoefte aan kleine flexwerkplekken is met de groei van het aantal ZZP-ers een interessante optie en met het verhuren van etalages voor (aantrekkelijke, misschien zelfs kunstzinnige) reclame-uitingen voeg je direct bruis en charme aan je pand toe.

Hoewel niet elke ruimte zich leent (of volgens regelgeving mag laten lenen) voor een woningtoepassing, kan de toenemende mix van winkels, horeca en woningen binnen een gebied wel direct zorgen voor meer leven binnen dit gebied.



Experts zakelijk vastgoed bij Huijbregts
Voor de aankoop of verkoop van je zakelijke vastgoed ben je aan het juiste adres. Ons team van experts helpt graag en met uitgebreide en actuele kennis van alle aspecten EN de lokale markt, denken we graag mee.


zondag 5 augustus 2018

Zonnepanelen voor je eigen woning – Do of Don’t?




Dat we naarstig zoeken naar meer duurzame oplossingen om aan energie te komen is niet nieuw. De afgelopen jaren heeft de overheid duurzamere keuzes dan ook sterk gestimuleerd door bijvoorbeeld met subsidies en belastingvoordelen te werken.

De mogelijkheid tot zonnepanelen voor de eigen woning is een van die opties die je als particulier kunt kiezen. Het aantal aanbieders die je woning kunnen voorzien van panelen voor het verkrijgen van zonne-energie is al jaren sterk groeiend. Maar is dat eigenlijk een slimme zet, of juist niet?


Eerst de basis
Zonnepanelen zijn al jarenlang verkrijgbaar, maar hebben gelukkig een flinke groei in kwaliteit en innovatie doorgemaakt. De huidige generatie zonnepanelen produceren op dit moment zo’n 40% meer stroom dan bijvoorbeeld de generatie (circa een jaar ouder) ervoor. En dat is flink.
Dat maakt zonnepanelen voor steeds meer mensen een interessante keuze omdat er geld aan te verdienen is en niet alleen interessant zijn voor mensen die vanuit milieubewustzijn een interesse tonen.

De potentie van zonne-energie is dan ook groot, omdat er zonder dat er extra ruimte nodig is, van bestaande gebouwen en daken gebruik kan worden gemaakt voor het opwekken van duurzame energie.




Kijk, vergelijk en stel vragen
Door de vele aanbieders in de markt is het soms lastig om door de bomen het bos nog te zien. Je bevindt je immers al snel op een gebied waar je zelf niet zoveel van weet, op het Internet heel veel informatie te vinden is, en het ene aanbod nog mooier lijkt dan het andere.

En hoewel het financieel voor veel woningeigenaren tot nu toe heel interessant kon zijn, blijkt het goed om waakzaam te zijn en veel vragen te stellen.

Enkele zaken ter overweging en toetsing:
·         Zorg dat je appels met appels vergelijkt
·         Zorg dat je up-to-date subsidie informatie hebt. Dit kan veel effect hebben op de mogelijke terugverdientijd en doorslaggevend zijn voor je keuze om (al dan niet) voor een zonnepaneel te kiezen. Hoewel echte subsidies op dit moment niet langer van toepassing zijn voor particulieren, kan btw-teruggave wel een hoop verschil maken.
·         Bekijk en informeer of je als particulier gebruik kunt maken van een initiatief via Vereniging van Huiseigenaren, groepsregelingen.
·         Check of er lokale subsidies of regelingen beschikbaar zijn; je provincie of gemeente kan hierin een voortouw hebben genomen.
·         Bedenk goed wat de zonnepanelen doen voor de waarde van je huis EN bepaal of je lang genoeg in je huis blijft om een investering waarde te geven.



Rem vanuit kabinet
Ondanks de wens tot meer duurzame energie, werd eerder dit jaar bekend gemaakt dat de populaire regeling waarmee de overheid huishoudens subsidieert die met zonne energie stroom opwerkt, verdwijnt per 2020. Deze zou worden vervangen door een goedkopere versie met nog steeds een interessante terugverdientijd.

Zoals bij veel investeringen is het vooral zaak om je goed te laten informeren voor je keuzes maakt; stel vragen, vergelijk en zorg voor up-to-date informatie.


Nog meer plannen rondom je woning, in aankoop, verkoop of hypotheek? Ons team helpt je graag!



donderdag 19 juli 2018


Stoppen met je bedrijf; wat moet je regelen?

Voor het stoppen met je bedrijf kunnen tal van redenen zijn. We gaan er in dit artikel vanuit dat je bedrijf geheel wordt gestaakt; we praten dus niet over een overname of overdracht naar partners, kinderen, erfgenamen of kopers.

Wanneer je een bedrijfsoverdracht of uitbreiding/wijzigingen van het eigenaarschap overweegt, kan ons team je daar overigens wel goed bij helpen. Maak in dat geval vooral een afspraak.


1.     Zorg dat je je goed laat informeren
Wanneer je gaat stoppen met je bedrijf, is het heel zinvol om te zorgen dat je goed geïnformeerd bent en wordt over alles wat daarbij hoort.
Hoewel er veel zaken zijn die voor elke bedrijfsbeëindiging van toepassing zijn (denk vooral aan praktische zaken), heb je bij de afwikkeling te maken met variabelen die per bedrijf anders zijn.

Daarnaast zijn er gespecialiseerde experts die precies weten wat voor je bedrijf van toepassing is, hoe je zaken (financieel, juridisch en fiscaal) het slimste aanpakt en ervoor zorgen dat je niets over het hoofd ziet.

Natuurlijk is ook online veel informatie te vinden, dus lees je goed in. Maar houd bij alle online informatie in gedachten dat het generieke informatie is, die niet in jouw bedrijf kan kijken.  



2.     Houd in gedachten dat elk bedrijf anders is
Een bedrijf beëindigen als ZZP-er heeft vaak minder impact qua regelen dan een bedrijf met 50 personeelsleden, aandeelhouders en een miljoenenomzet.
Elk bedrijf is anders, en dat maakt het zo noodzakelijk om een beëindiging goed (begeleid) aan te pakken. Denk aan:
·         Welke bedrijfsvorm is je bedrijf?
·         Heb je te maken met personeel, meerdere eigenaren, aandeelhouders?
·         Wat is de reden van de beëindiging?
·         Wat is de financiële situatie en hoe wordt die afgewikkeld?
·         Welke bezittingen zijn er binnen het bedrijf en wat moet daarmee gebeuren?

Hoe groter en complexer de organisatie is, hoe belangrijker het is om zaken goed af te handelen. Aan de andere kant wil je als ZZP of MKB ondernemer ook zaken voor jezelf goed afsluiten.


3.     Regel de praktische zaken op tijd en slim
Naast de variabelen die per bedrijf anders zijn, zijn er ook logische zaken die voor vrijwel iedereen gelden. Een beetje handvat is daarin altijd handig:

·         Schrijf je uit bij het handelsregister
·         Zeg bedrijfsverzekeringen op
·         Controleer je afmelding bij de Belastingdienst
·         Controleer of je in aanmerking komt voor stakingsaftrek
·         Controleer of je in aanmerking komt voor een uitkering
·         Zeg je domeinnaam op (indien gewenst) en controleer lopende contracten (telefoon, Internet, …)
·         Controleer of je te maken hebt met jaarlijks terugkerende kosten die bewust moeten worden beëindigd/afgerond. (subsidieaanvragen, vergunningen, verplichtingen).
·         Houd je administratie in orde; administratie moet minimaal 7 jaar bewaard blijven.


Een goed advies begint bij Huijbregts
De bedrijfsspecialisten binnen ons team begeleiden dagelijks bedrijven in overname, uitbreiding en beëindiging.
Wanneer je een beëindiging overweegt of wilt weten welke rol onze experts daarin voor je kunnen spelen; maak een afspraak of loop binnen tijdens onze inloopuren.