maandag 6 juli 2020

Jouw bedrijf als jij er niet meer bent.. hoe regel je dat?




Als ondernemer ben je aan het knallen; vrijwel elke dag staat in het teken van je bedrijf en daar komt heel wat (denk)werk bij kijken. Net als bij alle zaken die te maken hebben met vastlegging, nadenken over de toekomst of geldzaken regelen, zijn die zaken zelden iemands favoriete bezigheid.
Nu weet je als ondernemer als geen ander dat vastlegging van zaken verplicht of echt noodzakelijk is, maar toch blijkt dat veel ondernemers de afhandeling van bedrijfsopvolging niet actief hebben geregeld. En al denken we er liever niet bij na; we zijn allemaal mensen met een bepaalde mate van kwetsbaarheid. Dus wat gebeurt er met jouw bedrijf als jij er (plotseling) niet meer bent of niet meer voor kan zorgen?


Bedrijfsoverdracht regelen? Liever nu..
Hoewel het makkelijk gezegd is en zeker als je nog wat jonger bent, je er vast nog niet eens over hebt nagedacht wie of hoe je je bedrijfsopvolging wilt regelen, heeft het altijd de voorkeur dit bij leven te doen.
Het kan zijn dat dit niet mogelijk is. Wanneer je echter bijvoorbeeld een van je kinderen het bedrijf wilt laten overnemen, krijg je te maken met tegengestelde belangen tussen kinderen; iets wat eenvoudiger bij leven te regelen en organiseren is.

Als je niets geregeld hebt en je komt als bedrijfseigenaar te overlijden, dan gaat op alle vlakken de gangbare wetgeving van erfrecht en nalatenschap in. Bij een onderneming is dat niet zo eenvoudig. Je zoekt immers naar continuïteit van het bedrijf, wilt voorkomen dat er veel belasting moet worden betaald of dat ruzie over erfenis en voortzetting een bedrijf alsnog te gronde richt. Een vorm van vastlegging is dus in elk geval een belangrijke stap.


Bedrijfsopvolging via testament
Net als in de klassieke vorm van het testament zoals veel mensen het kennen, leg je hierin je wensen vast ten aanzien van bedrijfsopvolging. Zelfs (juist) als een eigen kind de beoogde opvolger is, is dat zonder vastlegging zeker niet vanzelfsprekend. Maar ook wanneer de beoogd overnemer een derde is, moet je vastleggen. De noodzaak om zaken goed te regelen op dit vlak, is dus groot.

In zo’n testamentaire regeling worden vaak diverse dingen vastgelegd:
-          Continuïteit van het bedrijf (wat wordt er precies overgenomen en hoe)
-          Wie is de executeur testamentair
-          Welke aandelen worden (tegen welke prijs) overgenomen?
-          Stel een kader waarin de opvolger ongestoord kan werken
-          Bepaal hoe fiscaal gezien de overname gunstig verloopt
-          Hoe wordt de erfenis van andere erfgenamen geregeld zonder impact op bedrijfsgezondheid


Fiscaal de juiste keuzes
Hoewel we hierboven de basale elementen van de situatie stellen, zijn er binnen het fiscale kader van dit onderwerp veel varianten binnen (voorwaardelijke) vrijstellingen van belastingen, belang binnen bedrijven, schenkingsopties en andere belastingen die meespelen.
Dat maakt het dat een situatie als deze eigenlijk niet zonder goede notaris kan worden beschreven en uitgezocht; je wilt je vastlegging juist en compleet maken, maar ook zorgen voor de beste uitgangspunten op financieel vlak.

Juist nu de crisis met Covid-19 veel ondernemers en families aan het denken zet over hun toekomst, kwetsbaarheid maar ook toekomstige doelen, helpen we je graag met het maken en vastleggen van de juiste keuzes. Voor nu en voor later.


maandag 22 juni 2020

De huizenmarkt in Corona-tijd; de trends





In het afgelopen jaar heeft de krapte op de huizenmarkt en de daarbij behorende hoge huizenprijzen regelmatig centraal gestaan in onze blogs. Nu we door Covid-19 allemaal ineens geconfronteerd worden met een ‘andere realiteit’ kijken we mogelijk ook anders naar onze wens om te kopen en verkopen (en verhuizen). Een aantal trends die we zien sinds we in maart in volle kracht werden geconfronteerd met de Corona crisis:

Eigen huis verduurzamen.. even niet
Waar in eerste instantie de tijd thuis veel bewoners bewust maakten van hun opties en wensen om (bij niet verhuizen) meer uit hun eigen woning te halen, begint nu we enkele maanden verder zijn, de onzekerheid parten te spelen.
Omdat verduurzamen voor veel mensen met aardig wat budget gepaard gaat en de economische onzekerheid (houd ik mijn baan, blijven mijn inkomsten stabiel, wat doet de economie?) groeit, maakt men pas op de plaats.

Verduurzamen is daarmee niet uit het bewustzijn, maar wordt bewust op een 2e plaats gezet om een begrijpelijke zekerheid en back-up te kunnen bewaren.


Senioren blijven waar ze zijn
Meer dan de helft van de 60+ ers in Nederland wilde al niet verhuizen als dat niet strikt noodzakelijk was, al voordat we met Covid-19 te maken kregen. Juist in de tijd dat men meer op de eigen woning en alleen zeer naaste familie of buren is aangewezen, is dat gevoel versterkt. Men is blij met de huidige woning, blij met de buurt en voorzieningen en vindt de huidige woning geschikt om te blijven.
Ook bij toenemende gezondheidsproblemen kiest meer dan 1 op de 3 liever voor een (uitgebreide) aanpassing van de woning, dan te kiezen voor een andere plek.
Fun fact: Intrekken bij kinderen staat laag op het favorietenlijstje. Als zelfstandig wonen niet meer lukt is, zelfs denkend aan Corona, het verpleeghuis nog steeds een vaker gekozen voorkeur.


Huizenprijzen en verkoopcijfers
Het effect van de huidige situatie op de effectieve woningmarkt is eigenlijk beperkt te noemen. In het hoogtepunt (maart 2020) werd een duidelijke dip gezien in het aantal bezichtigingen en verkopen, maar die is richting eind mei alweer sterk opgetrokken. Ook uit onderzoeken blijkt dat op dit moment actief zoekenden, niet van plan zijn daarmee te stoppen vanwege Corona. De huizenprijzen zien we op korte termijn dus ook niet snel veranderen.

Hoewel mensen bij bezichtigingen en waardebepalingen afgelopen maanden werden gedwongen daarin alternatieven te zoeken (zoals online waardebepalingen) biedt de verder naderende versoepeling van maatregelen straks weer volop ruimte om zaken te doen zoals we gewend waren.

Interessant gegeven in recente onderzoeken is wel dat met name doorstromers een gevoel van onzekerheid delen en daardoor wel een pas op de plaats maken in het zoeken naar een nieuwe woning. Waar vooral tweeverdieners met een bepaalde levensstijl en wensen onder druk staan door de angst van baanverlies of het niet kunnen krijgen van nieuwe opdrachten, zien we vooral een dip in deze groep kopers/verkopers.


Twijfel je over je eigen koop- of verkoopplannen of wil je juist een stapje bij zetten? Laat dan van je horen.





vrijdag 5 juni 2020

Faillissement? Dit staat je te wachten.




Hoewel het pakket aan steunmaatregelen van tijd tot tijd lovenswaardig wordt genoemd, is het overduidelijk dat het einde van deze crisis economisch gezien nog niet in zicht is. Dat betekent ook dat ondanks steun, niet alle bedrijven deze zware periode zullen overleven, met een faillissement tot gevolg.
Hoewel je daar als ondernemer natuurlijk te allen tijde ver weg van wilt blijven, kan het zijn dat je je toch in de situatie bevindt waarbij dit je realiteit wordt.

In ons blog van vandaag delen we informatie over de gang van zaken rondom een faillissement, hoewel we natuurlijk van harte hopen dat je je niet in deze situatie zult bevinden.

Aanvraag tot faillissement
De stap die eigenlijk voor je daadwerkelijke faillissement ligt, is de aanvraag ertoe.
Een faillissement komt zelden uit de lucht vallen; je bedrijf stond er al langer slecht voor en de financiële situatie werd onhoudbaar. Vaak betekent dat onbetaalde rekeningen van leveranciers.
Een faillissement wordt aangevraagd door jou als ondernemer (omdat je geen andere weg ziet) of door je schuldeisers. Wanneer je een faillissement aanvraagt moet je kunnen aantonen dat je als bedrijf niet meer aan betalingsverplichtingen kunt voldoen.
  
Professionele begeleiding
In het geval van een faillissementsaanvraag, of dit nu door jouzelf of je schuldeisers is geïnitieerd, is het een goed idee een advocaat te hebben die je bijstaat. Niet alleen is het goed om je te laten adviseren over wat je (wel of juist niet) moet doen om verdere problemen te voorkomen, maar bij een faillissement komt veel (juridische procedures) werk kijken waar wat hulp welkom is.
Ben jij niet de aanvrager van het faillissement, dan is een advocaat je optie om een aanvraag aan te vechten en mogelijk een faillissement te voorkomen.

De curator
Een rechter doet uitspraak over het faillissement (aanvraag afgekeurd of faillissement verklaard). Wanneer het faillissement wordt uitgesproken, wordt een curator benoemd die inventariseert welke bezittingen en schulden er zijn. De curator is vanaf dat moment eigenlijk ook beheerder van het bedrijfsvermogen; als ondernemer sta je nu langs de zijlijn.

Als ondernemer heb je geen recht meer om (zonder nadrukkelijke toestemming van de curator) iets te verkopen, verhuren, doneren, betalen of een andersoortige verplichting aan te gaan uit naam van je bedrijf.

Je bent dan ook verplicht actief en goed mee te werken aan de afhandeling van het faillissement. Dat betekent dus ook volledige openheid van zaken en verstrekken van alle informatie die een curator nodig acht.
En wist je dat je niet zonder toestemming mag verhuizen naar een andere plaats (laat staan een ander land)?

Inventarisatie
Het op een rij zetten van schulden en vermogen is een klus die je samen met de curator oppakt. Alle schuldeisers moeten in beeld zijn. Zodra bekend is hoeveel de schuld en hoeveel vermogen/bezittingen er nog in het bedrijf zitten, wordt er onderhandeld met de schuldeisers. Dit wordt vaak gebaseerd op een wettelijke verdeelsleutel en wordt voorgesteld door de curator.

Faillissement gereed
Zoals je je kunt voorstellen zit er aardig wat tijd en werk tussen de uitspraak van de rechter en het daadwerkelijk afronden van het faillissement. Je faillissement eindigt als:
·         Schuldeisers niet akkoord gaan met de regeling. Hierop wordt het vermogen verdeeld volgens wettelijke verdeelsleutel en de restschuld blijft open. Afhankelijk van aansprakelijkheid zouden schuldeisers bij de ex-ondernemer kunnen claimen.
·         Alle schulden zijn afbetaald.
·         De rechtbank keurt een akkoord goed wat met ten minste 75% van de schuldeisers is afgesloten. 

woensdag 20 mei 2020

Verduurzamen van je woning; ja of nee?




Hoewel ieders aandacht op het moment vooral uitgaat naar de situatie rondom het Coronavirus, is er niet zoveel veranderd ten opzichte van 6 maanden geleden als we kijken naar de woningmarkt. En hoewel het klimaat een van de weinige zaken is die wel profiteert van de huidige crisis, is de tijd van verduurzamen, uitstoot verminderen en serieuze stappen ondernemen voor een groenere toekomst, nog net zoals hiervoor.

Juist nu veel mensen thuis zijn, wordt er veel nagedacht over hoe dat thuis eruit zou moeten zien, over een jaar, of misschien 2. Huizenprijzen zijn nog steeds hoog, het woningtekort houdt aan en nieuwbouwhuizen liggen qua prijs nog steeds ver verwijderd van bestaande bouw. Door het vele thuis zijn EN de aanhoudende roep om betere keuzes als het gaat om ons milieu, is verduurzamen van je huis dan ook iets dat voor veel mensen als vraag opkomt.
Gaan we dat doen en hoe dan? Hoe zit dat met kosten, en wat levert het me op?

In ons blog van vandaag daarom de veelgehoorde voors-en-tegens benoemd die we vanuit de praktijk horen van huiseigenaren over hun (on)wil om te verduurzamen.


VOOR verduurzaming

Gevoel van noodzaak
Wat we vaak horen is dat mensen niet perse vanuit hun ‘groene hart’ voor verduurzaming zijn van hun woning, maar dit meer als een noodzaak zien. De verwachting dat gas zijn langste tijd wel gehad heeft door de berichtgevingen; nieuwbouw die nu al gasloos is en bijvoorbeeld de aanhoudende berichten over problemen bij gaswinning in Groningen.

Blik op de toekomst
De behoefte een bijdrage te leveren aan het beschermen van onze wereld, ook voor onze (klein)kinderen, is een veelgehoord argument. Verduurzamen in datgene waar we dagelijks onze dag beginnen en eindigen lijkt dan ook een slimme keuze die dicht bij ons staat.

Een slimme investering
Een veelgehoord argument is natuurlijk het financiële plaatje. Niet alleen zien veel mensen het besparingspotentieel als goede reden om te verduurzamen, maar ook de verwachting een hogere prijs te krijgen bij verkoop tellen sterk mee. Het feit dat, hoewel aflopend, er nog steeds ruimte is voor subsidie vormt voor veel mensen de prikkel er nu over na te denken. Zeker als er ook een mate van ‘noodzakelijkheidsgevoel’ speelt; Liever nu met subsidie dan straks gedwongen voor mijn eigen rekening.



TEGEN verduurzaming

Het kostenplaatje
Waar het besparingspotentieel voor voorstanders misschien wel het sterkste argument is, is dat voor de tegenstanders exact zo.
De investering is niet voor iedereen haalbaar, of men is simpelweg te oud om het rendement ervan terug te zien.

Onzekerheid en onduidelijkheid
Een veelgenoemd tweede argument is het gebrek aan zekerheid en duidelijkheid. Wat wordt het beleid van de overheid (waar soms wantrouwen in doorklinkt), is alle informatie die we krijgen wel compleet? Maar ook de onzekerheid over welke oplossing op lange termijn standhoudt (want wat gaat er gebeuren met waterstof?) en welke rol overheid en gemeenten hierin gaan spelen, houdt mensen tegen nu echte stappen van verduurzaming te zetten.

Geen zeggenschap
Een heel praktische reden is dat niet iedereen zeggenschap heeft over zijn of haar woning. Woon je in een monumentaal pand of in een appartementencomplex waarbij zoiets wordt geregeld via de VvE, kan het simpelweg niet in eigen hand liggen.

Ongeschikte woning
Niet elke woning is geschikt voor iedere vorm van verduurzaming. Zonnecollectoren kunnen niet op elke woning, een warmtepomp is niet zomaar gelegd maar ook isolatieoplossingen zijn in een woning van 1938 niet altijd voor de hand liggend of mogelijk.



Plannen met je woning? Laat je informeren
Of je nu wilt verbouwen, naar je hypotheek wilt kijken of de verkoop van je huis overweegt; laat je goed informeren. Zeker in een roerige tijd kan een goed advies veel geld waard zijn.
Ons team van experts weet op ieder moment hoe de zaken ervoor staan en kunnen je gericht en praktisch informeren over wat slim is (en wat niet).



vrijdag 8 mei 2020

COVID-19: Testament maken staat hoog op prioriteitenlijst




De titel zegt het eigenlijk al. Sinds het Coronavirus ons land (en de hele wereld) belaagt, zien we binnen ons vakgebied een piek in het aantal mensen dat gebruik maakt van een testament voor het vastleggen van wensen en manieren van afhandelen. En niet alleen wij, ook onze collega notariaten zien die toename. Een klein inkijkje.

Urgentie en bewustzijn
De behoefte om nu en snel te handelen blijkt erg sterk te zijn. Vooral mensen op leeftijd willen hun zaken plotseling goed regelen. Dat zien we door het aantal mensen dat contact zoekt om tot een testament te komen, maar ook aan mensen die dit proces al in gang hadden gezet en daarin een versnelling willen zien of bestaande testamenthouders die aanpassingen willen doorvoeren.

Misschien dat een gevoel van ‘onrust’ en ‘kwetsbaarheid’ het beste de lading dekt. Waar we binnen testamentaire zaken vaak zien dat de aanleiding een overlijden in de directe omgeving of een vastgesteld ziektebeeld is, is dat nu niet anders.
De huidige situatie met het Corona virus maakt vooral de kwetsbaardere doelgroepen (ouderen, mensen met gezondheidsproblemen) zeer bewust van deze kwetsbaarheid. En dat leidt in dit geval tot de wens om concrete stappen te ondernemen.


Nieuwe inzichten
Hoewel we ook wel wat aanpassingswensen in bestaande testamenten zien, is het niet zo dat de nieuwe aanvragen voor testamenten erg verschillen in wat we normaal gesproken zien. Het lijkt dus niet zo dat mensen anders naar zaken kijken of hun nalatenschap totaal anders willen vormgeven.
Het gaat er vooral om de zekerheid van zaken goed geregeld hebben; een sentiment dat altijd bestaat bij het regelen van dit soort dingen, een stuk onrust wegnemen in een tijd die toch al bol staat van de onzekerheid.

Zeker voor mensen die onder de kwetsbare doelgroep vallen zijn de vaste zaken die het leven vullen en kleur geven, veel minder aanwezig, wat ook een gevoel van controle en houvast wegneemt. Dan is het gegeven dat je in elk geval goed hebt nagedacht over je testament en dit tot in de puntjes hebt laten verzorgen, een hele geruststelling.


Testament regelen tijdens COVID-19
Natuurlijk houden we bij de afstemming en het afhandelen van alle zaken die bij een testament opstellen komen kijken, ook bij Huijbregts goed rekening met alle voorzorgsmaatregelen rondom het Coronavirus.
Dat betekent dus ook dat het soms helaas wat minder sociaal aanvoelt door de afstand en maatregelen, maar zo zorgen we er wel voor dat je goed wordt geholpen op een veilige manier.

Wanneer je meer wilt weten over een testament of juist wilt weten hoe wij zaken met je doen in deze tijd van Corona, bel dan gerust even naar ons kantoor. We spreken graag met je door wat de opties zijn, ook als je je al in een lastige situatie van ziekte of onzekerheid bevindt.




maandag 20 april 2020

Gedwongen thuis blijven? Zo gebruik je je tijd slim!




We begrijpen best dat je langzamerhand een beetje murw geslagen begint te worden door alle (vaak negatieve) berichten rondom Covid-19 en wat het met ons doet. Het ‘verplicht’ thuis blijven zover dat mogelijk is, valt niet iedereen even gemakkelijk. Toch geeft het ontbreken van allerlei activiteiten en sociale verplichtingen ook weer tijd en ruimte voor andere dingen. En dan met name dingen die je soms liever vooruit schuift of niet aan denkt.

Daarom in ons blog van vandaag; de (geld)zaken waar je juist nu tijd voor kunt (en zou moeten) maken…  

1.      Belastingaangifte
Hoor je bij de groep mensen die elk jaar denkt.. “is het nu alweer zo ver?”? Dan ben je, net als de meeste Nederlanders, vast geen liefhebber van het doen van je belastingaangifte. Dat is niet zo gek, want het blijft soms moeilijke materie en het kost nu eenmaal even tijd.
Toch begint de deadline te naderen en is het, met alle “extra” tijd juist nu een slim moment om dit op te pakken. Zeker nu de kans groot is dat je partner of oudere kinderen ook wat meer thuis zijn, kan dit een mooi moment zijn om hen eens bij de aangifte te betrekken en ze een kijkje te geven in hoe zoiets werkt of welke zaken van belang zijn.  

2.      Klussen of je huis verbeteren
Door de drukte bij bouwmarkten zou je kunnen gokken dat er meer mensen zijn met dit idee. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je onnodige uitstapjes (met het hele gezin) maakt om naar de bouwmarkt te gaan.
Toch is het voorjaar en deze ‘aan huis gebonden’-periode een uitgelezen moment om de verbeteringen aan je huis die je hebt uitgesteld, toch door te voeren. Zeker als je nog in je achterhoofd hebt dat je OF heel graag blijft wonen waar je woont of op termijn misschien juist voor een goede prijs je huis wilt verkopen.
Verbeteringen doorvoeren aan je eigen woning zijn zelden slecht!  

3.      Gaan zitten voor geld- en toekomstzaken
We hebben al eerder in blogs aandacht besteed aan de noodzaak om sommige zaken echt goed te regelen. We willen niet zeggen “voordat het te laat is”, maar zien helaas in onze praktijk soms wel dat mensen hun zaken anders of beter hadden willen regelen, maar daar niet tijdig de ruimte en tijd voor hebben genomen.

Maar ook zonder donderwolken boven je hoofd, is het natuurlijk belangrijk om bepaalde zaken op orde te hebben. Het geeft ook een hoop rust. Dus als je nu eens wat vaker bij elkaar bent, en misschien Netflix al behoorlijk hebt doorgespit.. praat eens over zaken als:  
·        De toekomst
Waar zouden we willen zijn over 5 of 10 jaar? Wat willen we doen? Hoe passen onze kinderen daarin?
Kijk je af en toe reikhalzend uit naar wat meer rust als je kids de deur uit zijn? Of moet je er niet aan denken ze om je heen te missen?
En wat betekenen al die toekomstwensen voor je financiële situatie? Moet je specifiek gaan sparen? Ben je veilig voor tegenslagen in je werk en zit je hypotheek nog goed?
Maar ook.. heb je je pensioen al geregeld of is dat eigenlijk nauwelijks of te minimaal op orde?

·        De toekomst na jou
Dit is bij uitstek iets waar veel mensen niet bij stil (willen) staan. En afhankelijk van je leeftijd hoeft dat geen probleem te zijn, maar aan de andere kant, heeft niemand een glazen bol.

Er zijn veel mensen zonder testament, bijvoorbeeld. Dat hoeft niet erg te zijn, maar bedenk je wel dat jij niet achterblijft.. je dierbaren wel. Juist voor hen wil je zaken goed regelen, financieel, juridisch, maar denk ook aan (jonge) kinderen. Wat als jij en je partner samen iets overkomt?


We snappen goed dat deze gekke situatie voor iedereen anders is en door iedereen anders wordt beleefd. En dat je die ‘extra’ tijd vooral ook aan leuke dingen moet besteden met elkaar. Maar nu de kans zich toch voordoet.. grijp hem!

En als je bij al dat praten, nadenken of uitzoeken ervaart dat je wel wat hulp kunt gebruiken, wat we ons goed kunnen voorstellen, dan helpen we je graag. Ook in deze tijd!






vrijdag 10 april 2020

Moeilijke tijd met je bedrijf; de steunmaatregelen in grote lijnen




Het zijn spannende en vreemde tijd voor iedereen. Naast een flinke aanpassing in hoe je je dagelijkse leven leidt, vraagt het ook voor mensen met een eigen bedrijf veel flexibiliteit, creativiteit en een lange adem. En het kan dus ook zijn dat je met je bedrijf veel pijn voelt van de situatie zoals hij nu is, en dat dit ook in de komende weken nog niet volledig zal herstellen.

Gelukkig maakte het kabinet enige tijd geleden al duidelijk dat ondernemers gebruik kunnen maken van een pakket aan maatregelen om banen en inkomens te beschermen tijdens de coronacrisis die we met elkaar doorstaan. Een aantal belangrijke waaroms-en-wats over de maatregelen:

Waarom deze maatregelen?
Hoewel dit een heel eenvoudige vraag lijkt, is het niet vanzelfsprekend dat een overheid maatregelen uitrolt, met een daarbij behorend kostenplaatje zoals dat nu in Nederland wordt vrijgemaakt. Een veelgehoorde angst is dan ook “waar moeten we dat komende jaren allemaal weer van gaan terugbetalen?”.

De maatregelen richten zich in hoofdlijn op het behouden van bedrijven en banen (werkgelegenheid). Wanneer vele bedrijven niet in staat zijn om gedurende de coronacrisis hun bedrijf overeind te houden door het gebrek aan inkomsten, betekent dat verlies van banen en inkomsten voor zeer veel mensen. Dat is een alternatief scenario dat zeker niet rooskleuriger is.
Daarbij hangt aan het werkgeverschap meer dan alleen het betalen van loon. Denk bijvoorbeeld aan het bijdragen in pensioenvoorzieningen. Ook daar hebben werkgevers verplichtingen. Daarnaast is Nederland en haar economie erbij gebaat om, zodra het weer kan, op volle kracht haar bezigheden te hervatten.

De maatregelen
Het is voor ons niet zo zinvol om alle beschikbare maatregelen hier nogmaals te delen. Organisaties zoals het KvK, bedrijfsbelangengroepen en natuurlijk de Rijksoverheid, bieden tal van informatie over de maatregelen en hoe je je ervoor aanmeldt.

Wel lichten we in grote lijnen toe voor welke groepen er opties bestaan.

1.      ZZP-ers/zelfstandigen
Waar eerst vrij stellig werd gemeld dat ZZP-ers bewust kiezen voor het risico van ondernemerschap en daar lange tijd de vruchten van hebben kunnen plukken (en dus niet per direct gesteund zouden worden) is dat inmiddels anders.
Ook zelfstandigen komen in aanmerking voor een uitkering per maand wanneer inkomsten wegvallen.

2.      Ondernemers in direct getroffen sectoren
Voor deze groep zijn diverse opties; van een eenmalige tegemoetkoming tot overbrugging van werkgelegenheid door de tegemoetkoming in loonkosten of het uitstellen van betalen van belasting.

3.      Grote en middelgrote bedrijven
Ook voor de grote organisaties zijn maatregelen van kracht. Hoewel snel wordt gedacht dat ‘het vet’ op de botten van grote organisaties bestand moet zijn tegen een crisis, is het formaat en de impact van de huidige situatie dermate groot, dat dit niet langer de waarheid is. Denk bijvoorbeeld aan grote luchtvaartmaatschappijen die vrijwel hun gehele vloot aan de grond houden. Zaken als verruiming van bankgarantieplafonds en ondersteuning in overbrugging loonkosten (alternatief voor werktijdverkorting).

De kans is groot dat je als ondernemer je al goed hebt verdiept in je opties en probeert te bepalen wat je beste stappen zijn voor de komende periode, die vol onzekerheid is en zich zeker niet laat plannen.
Het kan ook zijn dat je juist door de situatie tijd neemt en krijgt om je te verdiepen en beraden op andere zaken rondom je bedrijf, anders dan overleven in de crisis.

In welke situatie je ook zit; we zijn je graag te hulp met vakkundig advies!




maandag 23 maart 2020

Hoge WOZ-waarde… realistisch of niet?




Het is je vast niet ontgaan dat we de afgelopen tijd een enorme vlucht hebben gezien in huizenprijzen. Als verkoper van je huis is dat fijn, zo’n hoge waarde. Als huizenbezitter merk je, nu de WOZ-waardes zijn bepaald en de aanslagen binnenvallen, dat het ook zo een keerzijde heeft.

Hoe zit dat met die WOZ-waarde en hoe weet je of jouw waarde realistisch is (of dat je te veel of te weinig betaalt?).

Waarom is een hoge WOZ-waarde ongunstig?
Een hoge WOZ-waarde is zeker niet altijd ongunstig. Het is een weerspiegeling van de waarde van je huis en een hoge waarde is natuurlijk altijd prettig; het biedt kansen op de woningmarkt maar laat je ook weten hoe je huis er voorstaat ten opzichte van voorheen.

Wanneer je zit waar je zit, heb je echter niet zo veel aan die hoge waarde. Het verhoogt namelijk ook een aantal kostenposten omdat belastingen als erf- en waterschapsbelasting, of het eigen-woningforfait gebaseerd worden op die waarde. Een hogere waarde betekent dus ook meer lasten.

Als je overigens wel voornemens bent je huis te verkopen, dan kan een hogere waarde gunstig zijn, omdat het je als onderhandelaar een betere positie geeft; je huis is immers meer waard.

Waarop baseert een Gemeente de WOZ-waarde?
De gemeente taxeert je huis en doet dat op basis van woningen in je buurt. Hierbij wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar verkoopcijfers van huizen in de buurt, hoe groot je huis is, hoe de ligging is en wat de staat van het onderhoud is.

Wat als ik het niet eens ben met de waarde?
Als je gevoel zegt dat de waarde te hoog is ingezet (of te laag!) moet je zorgen dat je dit gevoel kunt staven. Niemand betaalt graag teveel en minder betalen is altijd fijn. Maar het is handig om te bepalen waarom je denkt dat iets te hoog is.
Heb je in je directe buurt huizen verkocht zien worden voor lagere bedragen dan waarop jij bent ingeschat? Zie je juist dat woningen in een betere staat, betere ligging die groter zijn qua verkoopprijs gelijkwaardig worden ingeschat aan je WOZ-waarde?

Er zijn tal van partijen die je in principe gratis helpen bij een bezwaar. Wordt het bezwaar geaccepteerd, dan worden de kosten hiervoor door de Gemeente gedekt. Dat kan een slimme zet zijn als een bezwaar ervoor zorgt dat je WOZ-waarde wordt verlaagd. Dan heb je hiermee direct een besparing op je belastingen gecreëerd. 

Voor de aanslagen van dit jaar, zullen veel huizenbezitters een sterke verhoging van de WOZ-waarde zien nu alle huizen vele malen hogere huizenprijzen hebben.


Op zoek naar informatie over huis kopen, verkopen of een hypotheek? Onze afdeling ‘woning’ staat natuurlijk graag voor je klaar!



vrijdag 6 maart 2020

Geldzaken voor tweeverdieners; wat is slim?





Anno 2020 komt het steeds vaker voor dat van een stel (getrouwd of niet) dat samenwoont, beide partners een baan en dus inkomsten hebben. Een ander beeld dan jaren geleden, waarbij vaak de man de kostwinner was en de vrouw thuis bleef, voor kinderen zorgde en/of de zorg voor ouders op zich nam.
Als je gaat samenwonen, heb je natuurlijk heel wat afspraken te maken. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn jullie financiële zaken; van wie draagt wat bij, tot hoe ga je om met rekeningen.

In dit blog delen we een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden, maar ook verschillende voorbeelden van hoe je als stel je zaken kunt regelen.

Wat is slim en wat is handig?
Bij ‘slim’ denk je misschien snel aan wat ‘voordelig’ is. Bij ‘handig’ denk je vooral aan gemak. Nu hoeft het een het ander niet uit te sluiten. Het gaat er namelijk vooral om wat bij jullie past. Krijg je het benauwd bij het idee om alle inkomsten op een gezamenlijke rekening te verzamelen en van daaruit alles samen te doen? Dan doe je dat niet.
Vind je al die losse individuele en gezamenlijke rekeningen maar niets? Dan doe je dat niet.

We delen later wat ‘verdeelopties’ die onder Nederlandse stellen veel voorkomen. Maar eerst; wat is logischerwijs een goede aanpak voor het delen van de lasten.

Voor jou, voor mij, voor ons?
Er zijn een aantal kostenposten die vrijwel elk Nederlands huishouden voor de hand liggend als gezamenlijk beschouwd en dus vaak ook vanuit de gezamenlijke rekening worden betaald: 
  • Woonkosten en aanverwanten (hypotheek/huur, gas/water/licht, woonverzekering, gemeentelijke heffingen
  •  Boodschappen
  •  TV/internet abonnement

Dit geldt overigens ook voor inkomsten waar je als stel samen gebruik van maakt buiten salaris, zoals toeslagen voor de kinderen of huur.

Dan zijn er ook een aantal kostenposten waarin Nederlanders erg verschillend handelen en die vaak ook blijken af te hangen van de structuur waarop rekeningen geregeld zijn.
Hebben jullie allebei een persoonlijke rekening (die er bijvoorbeeld al was voordat jullie een stel werden), dan is het vaak gangbaar dat iedere partner vanaf die rekening zorg draagt voor:

·         Abonnementen/contributies
·         Mobiele telefoonkosten
·         Wegenbelasting en autoverzekering (van de eigen auto)
·         Overige verzekeringen (met uitzondering van de zorg)

Zorgverzekeringen worden onder Nederlandse stellen steeds vaker vanuit een gezamenlijke rekening geregeld, omdat het samen verzekeren vaak interessanter is en daarom wordt gekozen voor een gezamenlijke betaling.

Zaken die vaak lastiger te bepalen zijn, zijn bijvoorbeeld grote, maar eenmalige bedragen zoals verbouwingen aan het huis. Is het huis van jullie samen, dan levert het zelden vragen op. Maar wanneer jullie samen wonen in het huis dat van een van de partners is, kan het zinvol zijn om te bedenken wie de verbouwing bekostigt en/of hoe je vastlegt welke waarde hierin ontstaat.
Hoewel het nooit leuk is, zijn dit bij uitstek zaken waar je bij een eventuele breuk veel hinder van kan ondervinden.


De verdeling
Er zijn drie manieren van verdelen waarin het gros van de Nederlanders valt wanneer zij als tweeverdieners samenleven:

1.      Naar inkomen een bijdrage leveren
Oftewel; wie meer verdient, draagt meer bij aan het gezamenlijk inkomen. Dit kun je percentueel berekenen (hoeveel moet ieder ‘betalen’) maar gebeurt ook vaak op gevoel. Vooral als beide partners allebei nog een persoonlijke rekening hebben waarop het salaris binnenkomt, wordt dit veel gehanteerd.

2.      Persoonlijke uitgaven zijn uitgangspunt
Bij deze optie wordt een vast bedrag vastgesteld dat elke partner over moet houden voor persoonlijke uitgaven. Je bepaalt hoeveel je aan gezamenlijke kosten hebt en hoeveel er totaal samen binnenkomt. Dat trek je van elkaar af. Het overgebleven bedrag gedeeld door 2 is de ruimte voor persoonlijke uitgaven. De minst verdienende partner stort zijn deel (waarbij het bedrag van persoonlijke uitgaven moet overblijven) en de meest verdienende partner doet hetzelfde.

3.      50/50
Wanneer partners erg dicht bij elkaar zitten of een dermate goede baan hebben dat er bij de 50/50 verdeling genoeg ruimte over is voor overige (persoonlijke) uitgaven, kan dit een goede optie zijn.


Blijf betrokken
Omdat we vaak zien dat de geldzaken nu eenmaal op een van de partners aankomen, zien we ook de valkuil daarin. Ook al regelt je partner de geldzaken, blijf betrokken en zorg dat je in grote lijnen weet wat er speelt, binnenkomt, uitgaat en hoe jullie ervoor staan. Zo kun je ook beter samen keuzes maken en ben je, als er toevallig iets gebeurt, op de hoogte en kom je niet zomaar voor een verrassing te staan.









maandag 17 februari 2020

Werken op een notariaat… dat wil je!




Als je ons blog al langer volgt, ben je misschien al eens gestruikeld over ons blog over “Hoe eng de notaris nou eigenlijk is”. Want over ons mooie vak bestaan soms in de ‘echte wereld’ heel wat misverstanden. Zo zijn termen als “onnodig complex” en “stoffig” helemaal niet waar ons notariskantoor zich mee identificeert! En die drempel die veel mensen toch ervaren bij een notariskantoor… daar willen we ook graag vanaf (mocht die er zijn).

Omdat we op dit moment enkele mooie vacatures open hebben en ook meteen weer even van de kans gebruik willen maken om ons mooie vak en onze collega’s in de spotlights te zetten, staat werken op een notariaat centraal in ons blog.

Wat een mooi vak!
Als medewerker van een notariskantoor doe je iets bijzonders; je draagt bij aan zekerheid, rust en vertrouwen dat zaken goed geregeld zijn. En dat doet niet alleen de notaris, maar alle mensen die op ons kantoor werken dragen daar in bij.

Elke dag anders
Misschien kun je je er door onze blogs al iets bij voorstellen, maar een dag op ons kantoor is nooit hetzelfde. Natuurlijk houden we ons binnen het kantoor bezig met veel uiteenlopende zaken, van zakelijk tot privé en van nu tot ooit als…
Maar zelfs binnen een vakgebied, zeg.. erf- en schenkzaken, komen we de meest uiteenlopende zaken tegen. Soms verrassend mooi en zorgzaam, soms overgoten met pijnlijke verhalen en emotie. En binnen die uiteenlopende zaken, zorgen wij ervoor dat hoe lastig of bijzonder een situatie ook is, we diegene(n) helpen zaken goed op orde te maken.

Maatwerk
Wat ons vak zo bijzonder maakt, is dat elk mens anders is. Het verschilt dus ook in welke wensen of eisen iemand meebrengt, waar iemand waarde aan hecht en wat totaal onbelangrijk wordt geacht. En tussen die diversiteit aan wensen, eisen en verhalen, zoeken wij de verstandige, eerlijke maar menselijke weg. Een uitdaging? Soms wel. En dat maakt ons vakgebied zo leuk!

Waarom (werken bij) Huijbregts Notarissen?
Binnen de diverse gebieden van ons kantoor vind je professionals en experts. Echte mensen, maar wel met verstand van zaken. Binnen een informele manier van samenwerken staat onze deur open voor overleg. En dat draagt weer bij aan de oprechte aandacht en kwaliteit die we onze klanten kunnen bieden.

Welke rol je ook speelt binnen onze organisatie; jouw baan doet ertoe. Voor je collega’s EN voor onze klanten. En daarom verwelkomen we ook graag en regelmatig mensen die passen binnen die prettige manier van samenwerken en een bijdrage leveren.

Denk je dat je past binnen ons team en wil jij jezelf verder ontwikkelen en je al beschikbare kwaliteiten goed benutten? Dan nodigen we je graag uit voor een open sollicitatie of een reactie op onze vacatures.  

We zijn op dit moment onder andere op zoek naar een notarieel medewerker. Ben of ken jij iemand die goed in dat plaatje past? Dan horen we graag van jou!






maandag 10 februari 2020

Must-see! “Theatercollege: Voorkom ruzie bij de kist”



Een overlijden is altijd een heel beladen onderwerp wat boordevol emoties zit. Wat initieel overheerst is het verdriet en het verlies. Maar al snel, soms zelfs al voorafgaand aan een overlijden, krijg je te maken met heel wat praktische zaken. Zaken die soms niet het beste in de mens naar boven haalt. Zaken die moeilijke vragen opwerpt of relaties op spanning zet. Zaken waar je soms helemaal niet aan wilt denken.

Dat een beladen en lastig onderwerp ook heel belangrijk is EN met een stuk ontspanning kan worden besproken, bewijst prof. Dr. Bernard Schols in zijn theatercollege. Met een prettige dosis humor en op onderhoudende wijze komen belangrijke zaken aan bod. U bent van harte uitgenodigd voor dit gratis, sprankelende en tegelijkertijd leerzame theatercollege!


Ruzie over de erfenis voorkomen
Ondanks het lastige onderwerp, staan we in dit theatercollege stil bij de helaas veelvoorkomende ruzies die ontstaan zodra het om de erfenis gaat. Sommige ouderen delen op voorhand al zorgen en regelen graag zoveel mogelijk zelf om ruzie te voorkomen; maar hoe doe je dat? En kun je ruzie echt voorkomen?


De belastingdienst
Eerlijk is eerlijk; het idee dat de Belastingdienst er bij je overlijden vandoor gaat met (een deel van) de erfenis is voor niemand een prettig idee. Dus hoe voorkom je dat en maak je de beste keuzes om te zorgen dat anderen (dan de Belastingdienst) kunnen genieten van de erfenis?


Schenken en erven
Schenken en erven lijkt misschien een heel erg “straight-forward” onderwerp, maar is het eigenlijk zelden. Want wat als je bepaalde kinderen wilt onterven of juist wilt bevoordelen?  Of misschien dat je voorwaarden aan een schenking wilt verbinden; kan dat en zo ja… hoe dan?
En aan wie mag je eigenlijk belastingvrij iets schenken bij leven?


Testament
Ook al weten we misschien best dat een testament echt niet alleen slim is als je veel vermogen hebt, toch lijkt het voor velen, zelfs ouderen, vaak een ver-van-mijn-bed-show.
Maar ook wanneer je al weleens een testament hebt opgezet, verandert je leven, je relaties en je situatie dermate dat het heel goed kan zijn dat je testament wel een update kan gebruiken.
Wanneer moet je nou bij uitstek nadenken over een update, hoe pak je dat aan en hoe check je wat je hebt vastgelegd (of niet)?


Levenstestament
Het levenstestament is misschien wel populair, maar vaak werpt het ook veel vragen op die mensen niet direct stellen als ze nog in een oriënterende fase zijn.


Gratis aanmelden voor het theatercollege “voorkom ruzie bij de kist”
Op onze uitnodiging geeft prof. Mr. Dr. Bernard Schols dit theatercollege op zondag 1 maart bij Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch.
Deelname is gratis en je bent dus ook van harte uitgenodigd voor deze middag.

Alle details over tijd, locatie en inhoud/programma vind je online op deze pagina. Natuurlijk kun je ook direct aanmelden.  We bevelen deze middag van harte bij u aan!

maandag 3 februari 2020

Een tweede huis? Dit is het moment!




Is de Postcodekanjer of Staatsloterij hoofdprijs aan je voorbij gegaan? Dan zal het nadenken over een tweede huis voor jou misschien (nog) niet hoog op je lijstje staan. Toch zijn er veel mensen die een aardig spaarcentje hebben opgebouwd en driftig zoeken naar manieren om daar wat leuks EN nuttigs mee te doen. En een tweede huis komt dan steeds vaker in de lijst van opties aan bod. En dat is niet voor niets. Aan de andere kant is het kopen van een huis in het buitenland ook weer niet altijd eenvoudig…

Waarom nu een tweede huis overwegen?
De huidige situatie waarin Nederland verkeert op financieel vlak, biedt diverse redenen die bijdragen aan deze ‘right timing’.
De hypotheekrentestand is laag, de spaarrentes zijn zeer laag en de aandelenbeurs kent het afgelopen jaar grillen.

Omdat mensen zoeken naar manieren om, vooral voor beleggingen, op een slimme manier hun geld tot nut te brengen, is een tweede woning in het buitenland groeiend populair.




Waar komen veel Nederlanders terecht?
Spanje is de afgelopen jaren met stip het meest populair om als Nederlander een tweede huis te hebben en Portugal verscheen daarin vorig jaar op de tweede plaats. Maar ook Frankrijk en Italië en Oostenrijk scoren hoog. Met name Oostenrijk kent als tweede woning vooral een beleggingsperspectief; 90% van de Nederlanders die daar een tweede huis kopen, doen dat als belegging. Dat is vooral omdat huizenprijzen en waardeontwikkeling stabiel zijn in Oostenrijk EN een goed rendement vaak verzekerd is vanwege gunstige seizoenen (zomer en winter is hoogseizoen EN voor- en naseizoenen zijn lang).


Hoe moeilijk is het kopen van een woning in het buitenland?
Dat verschilt een beetje per land, omdat de regels niet overal hetzelfde zijn (en daarmee ook de risico’s). Er zijn wel een aantal belangrijke zaken om je zeker bewust van te zijn als je een aankoop overweegt:

Verkrijg zoveel mogelijk informatie over de woning als mogelijk
Hoewel dat een open deur lijkt en je dat in Nederland ook zou doen, ligt het in het buitenland nog gevoeliger. Zo komt het vaak voor dat een woning niet legaal gebouwd is (eigen initiatief) wat je duur kan komen te staan. Ook neem je bij het kopen van een woning in het buitenland vaak eventuele schulden op je; je wilt dus te allen tijde voorkomen dat die er zijn zonder dat je daar bewust voor kiest.

Advocaat versus notaris
In landen als Spanje en Portugal doe je er goed aan een advocaat in de hand te nemen, met name omdat de rol van de notaris gering is;  hij kent vooral een belastingrol. Een notaris kent de inhoud van het koopcontract niet omdat dat simpelweg zijn job niet is (en daar dus ook geen verantwoordelijkheid voor draagt). Zorg dus voor deskundige begeleiding, maar wees alert op belangenverstrengeling of vriendjespolitiek; makelaars schuiven graag een eigen advocaat naar voren.

Check de regels per land
In elk land gelden andere regels en zijn andere valkuilen aan de orde. Kies daarom liefst voor betrouwbare en deskundige hulp met ervaring in het land van je wens zodat je problemen voorkomt en je tegelijkertijd niet onnodig betaalt voor zaken. Wees je bewust dat zaken rondom belastingen, verzekeringen, bescherming van koper/verkoper, maar zoals vernoemd ook de rol van makelaar, notaris en advocaat zelden hetzelfde werkt als Nederland.


Liever eerst je woningzaken in Nederland regelen?
Of het nu je eerste, laatste of extra woning is; bij Huijbregts voelen we ons thuis in de huizenmarkt. Daarom helpen we je graag bij de aan- of verkoop van je woning, maar ook je hypotheek.


Benieuwd wat we voor je kunnen doen en wat het beste bij je situatie past?
Loop eens binnen tijdens het inloopuur of maak een afspraak op ons kantoor. We helpen je graag verder!



maandag 20 januari 2020

Good governance; wat en waarom?




Als je al langere tijd in een zakelijke omgeving werkt, is de term ‘Good Governance’ je waarschijnlijk al weleens ter ore gekomen. Als je echter wat dieper in de materie duikt is al snel duidelijk dat die zich niet zo eenvoudig laat vangen. Dat is ook exact de reden dat organisaties genoodzaakt zijn om expertise in te roepen rondom dit onderwerp.

In het blog van vandaag daarom aandacht voor Good Governance; wat het is, wat er bij hoort en waarom het zo’n belangrijk onderdeel aan het worden is voor veel bedrijven.


Good Governance; de basis
De Engelse term ‘governance’ verwijst vertaald eigenlijk naar ‘besturen’ (en dan met name op langere termijn). Logische verlenging daarvan is dus dat Good Governance gaat over een goed zakelijk bestuur (op de lange termijn).
Wat een goed bestuur is, verschilt voor elk bedrijf, simpelweg omdat bedrijfsgrootte, activiteiten/producten en doelstelling niet voor elke organisatie hetzelfde zijn.
Natuurlijk is ‘goed bestuur’ een enigszins subjectieve term; welke aspecten goed bestuur maken voor je bedrijf wordt door ieder zelf bepaald.

Wat wel belangrijk is te melden is dat het hier niet om primaire zaken gaat zoals het verkopen van je product of dienst en de omzet die je draait. Het is veel meer een zaak van ‘waarden’ en visie.


Waarom is het ‘plotseling’ zo’n big deal?
Eigenlijk is plotseling niet echt waar; de groeiende behoefte aan Good Governance en de waarde die mensen binnen en buiten de organisatie daaraan hechten is al jarenlang gaande. Maar door de invoering van marktwerking in de publieke sector en vooral een groeiende behoefte aan transparantie in bestuur, is het actueler dan ooit.

Inwoners van Nederland zijn dan ook alerter en mondiger dan voorheen, zeker nu informatie breder beschikbaar is en we met een steeds kritischer blik kijken naar semipublieke organisaties, zoals woningcorporaties of onderwijs- en zorginstellingen.


Wat zijn voorbeelden van Good Governance?
Zoals eerder genoemd denk je hierbij niet aan de primaire uitgangspunten, maar aan waarden, normen, overtuiging en visie om tot de basisdoelstellingen te komen. Dat kan erg divers zijn. Zaken als diversiteit binnen de organisatie, maar ook duurzaamheid (actueel!), innovatie, talentontwikkeling, menselijke relatie.

Wat je dus ook merkt is dat het niet allemaal zakelijke, harde en daarmee meetbare zaken zijn. Juist ‘zachte’ aspecten zien we toenemend terug in Governance.


Hoe werk ik aan Good Governance voor mijn eigen bedrijf?
Het lijkt misschien een kwestie van ‘om de tafel gaan’ met bijvoorbeeld de leden van je Raad van Bestuur of Raad van Commissarissen en dat is ook een goede stap. Maar besef dat er een veelheid aan invalshoeken en belangen om de hoek komen. Daarnaast brengt de introductie van Good Governance mogelijk juridische vraagstukken met zich mee, omdat statuten of reglementen moeten worden aangepast, commerciële structuren moeten worden herzien of er fiscale aandachtspunten van toepassing worden.

Schakel dus een expert in die exact weet en met gericht oog en advies kan begeleiden.
Bij Huijbregts Notarissen & Adviseurs hebben we alle kennis in huis om je te voorzien van een goed, passend advies.

Actueel voor je bedrijf?
Vraag om meer informatie of vraag bijvoorbeeld een offerte aan





vrijdag 3 januari 2020

Niet verhuizen, dan maar verbouwen. Dit zijn de valkuilen:




Nu steeds meer mensen hun verhuisplannen in de kast zetten vanwege het lage aanbod binnen hun wensmarkt, lijkt verbouwen vooral bij veel gezinnen weer te groeien in populariteit. Investeren in je huidige woning zodat je daar met een gerust hart nog enige tijd kan blijven.

Voor veel mensen een goede zet, maar wel een die blijkt bomvol risico’s te zitten. Want hoeveel weet je zelf van verbouwen, wie schakel je in, en hoe begin je daar eigenlijk aan?
We zetten enkele valkuilen op een rij om verbouwstress te voorkomen.


1.      Beginnen zonder plan
Veel verbouwplannen beginnen met een dromerig idee op een weekendavond met een wijntje in de hand. Een prima start, want je huis blijft uiteindelijk jouw huis. Jouw wensen en woonvoorkeuren zijn leidend voor wat je wilt.
Maar WEET je wel echt wat je wilt? En als je dat weet.. weet je ook WAAROM en bovenal HOE je daar gaat komen?

Er zijn twee soorten “WAT” je wilt. Sommigen zijn pragmatisch van aard; er komt nog een kindje dus er is meer ruimte nodig, een eigen kamer, extra speelruimte of een andere keuken. Sommigen zijn meer dromerig van aard; je zag zo’n fantastisch ingerichte kamer, maar daar is jullie huis te klein voor. Of je hebt een idee opgedaan om een kamer echt ‘jouw’ domein te maken voor.. naja iets leuks, dat kan nog wel.

Op zich zijn beide uitgangspunten prima, als je nu maar bepaalt HOE je je doel gaat bereiken. Wat is er voor nodig, welke ruimtes van het huis zijn hierbij betrokken, welke handelingen moet je gaan verrichten.


2.      Onderschatten van het werk
Het voorbeeld hiervoor is een veel voorkomende; welke handelingen moet je nou eigenlijk allemaal gaan verrichten?
Waar het idee startte met een kleine herverdeling van de zolder, heb je ineens te maken met niet alleen de afscheiding (muur) waar een toegang in moet, maar ook schilderwerk, leidingen die dan ineens op een onlogische plek zitten en stopcontacten die je nodig hebt om daar iets te kunnen doen. En wat dacht je van de verwarming?



Een veelgemaakte fout is dat mensen niet doorzien hoeveel werk er eigenlijk bij komt kijken. Dat hoeft niet erg te zijn, maar deze ontdekkingen zijn vaak kostbaar, zeker als ze wat te laat komen, en er is geen rekening mee gehouden. Hierdoor moet soms iets over, of wordt iets veel omslachtiger en moelijker dan wanneer je het op voorhand had geweten.


3.      Geen duidelijk kostenplaatje
Opnieuw een mooi bruggetje. Natuurlijk zorgen verrassingen vaak voor een hoger kostenplaatje dan je had gedacht. Maar dat is wanneer je er vanuit gaat dat je ook echt een kostenplaatje hebt. Hoewel het erg logisch lijkt, blijkt dat veel mensen met een verbouwing zonder echt plan een grove schatting maken gebaseerd op.. eigenlijk niets… en met dat financiële plaatje in hun hoofd maar gewoon beginnen.
Dat is helemaal geen goed idee, omdat ook kleine verbouwingen op die manier erg uit de pas kunnen lopen.

Maak een gericht overzicht van wat er allemaal moet gebeuren, welke materialen je daarvoor nodig hebt en of er een vakman (ingehuurd) aan te pas moet komen of je zelf zaken kunt doen.
Vooral wanneer er specialisten in beeld komen, kan je kostenplaatje een aardige groei doormaken.


4.      Geen oog op de toekomst
Hoewel we erg voorstander zijn van ‘jouw-huis-is-jouw-huis’ weten we ook dat als je nu al overwoog ooit te gaan verhuizen, je die plannen waarschijnlijk niet zomaar voor altijd in de ijskast zet.
Veel verbouwingen zijn, wanneer ze goed zijn uitgevoerd en logisch zijn, van waarde voor je woning. Extra ruimte kan je verkoopprijs goed doen, bijvoorbeeld.

Toch zijn er ook keuzes die juist een averechtse werking hebben. Een erg bijzondere stilistische keuze die slechts weinig mensen mooi vinden, maar ook het opgeven van bijna je gehele achtertuin voor een uitbouw, is niet altijd een slimme zet. Toekomstige kopers kunnen afhaken op dergelijke zaken.


5.      Geen kennis van zaken
Alles bij elkaar genomen willen we je absoluut niet ontmoedigen om aan een verbouwing te beginnen, maar doe het goed!
Onderken wanneer je zelf weinig kennis van zaken hebt, en zorg dat je die erbij betrekt. Of dit nu een familielid is met ervaring of een professional die je het belangrijke specialistische werk laat doen, prima.
De grootste problemen bij verbouwingen (en daarmee dus ook de bijkomende kosten) ontstaan doordat er zonder goed te hebben nagedacht en zonder echt het werk te kunnen doen, toch aan verbouwing wordt begonnen.


Advies over verkopen, kopen of toch liever blijven zitten?